Framtid Dalarna in other languages

FRÅGOR OCH SVAR

Frågor om högskola och universitet

Vilken utbildning är mest förberedande för arbetslivet?

Det beror helt på vad man vill arbeta med och vart jobben finns. Ibland kan YH-utbildningar ge jobb snabbt eftersom att du under hela studietiden har nära kontakt med näringslivet. Vissa universitets- och högskoleutbildningar har även samarbeten med riktiga företag och organisationer, som kan vara bra så man i ett senare skede ska söka jobb. Även utbildningar som har praktik kan vara förberedande för arbetslivet. Under fliken ”jobb i Dalarna” kan du se vilka yrken i Dalarna som kommer att behöva folk de närmsta åren.

Hur mycket pengar får man låna från CSN, och hur mycket är jag tvungen att betala tillbaka?

Studiemedel består av bidrag och lån. Du väljer själv om du bara vill ansöka om bidraget eller om du vill låna också. Lånet måste du sedan betala tillbaka. Hur mycket studiemedel du får beror på om du studerar på heltid eller deltid och hur många veckor du studerar.

Läs mer om studielån hos CSN.

Vad är det för skillnad mellan yrkeshögskola, högskola och folkhögskola?

Yrkeshögskolan ska samla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar och som bygger på kunskap från arbetslivet. YH-utbildningar anpassas utifrån arbetslivets krav på kompetens när det gäller praktiska yrkeskunskaper. Studerande vid YH-utbildningar har ofta mycket kontakt med näringslivet eftersom utbildningarna innehåller en hög grad av praktik och Lärande i Arbete.

 

Det finns flera skillnader mellan Yrkeshögskolan och Universitet/Högskola. Först och främst så är Högskoleutbildningar forskningsanknutna och vilar på vetenskapliga eller konstnärliga grunder. Yrkeshögskoleutbildningar däremot baseras främst på kunskap som uppkommit vid produktionen av varor och tjänster.

 

Vidare har du också Folkhögskoleutbildningar. Sådana är mer ”fria” än traditionella högskoleutbildningar. Detta eftersom varje folkhögskola bestämmer självständigt över sitt kursutbud och sin profil, de behöver inte följa centralt utformade kursplaner. Man arbetar ofta med temastudier och projektarbete. Nästan alla folkhögskolor har internat vilket innebär att kursdeltagarna kan bo på skolan.

Hur vet jag vilka betyg som krävs för att komma in på just min utbildning?

På varje utbildningsprogram eller kurser finns det specifika behörighetskrav. De flesta program har egna sidor på universitets eller högskolans hemsida. Där kan du hitta information om just dina betyg räcker för att komma in.

Hur går jag tillväga om jag vill göra Högskoleprovet?

Högskoleprovet kan du göra 2 gånger per år. En gång på våren och en gång på hösten. Är det så att du vill göra Högskoleprovet, måste du anmäla en tid i förväg.

Högskola och Universitet, är det samma sak?

Det finns ingen skillnad på Högskola och Universitet när det gäller kvaliteten. Utbildningen på universitet och högskolor är lika bra. Men det finns en annan skillnad mellan universitet och högskola. Det är att universitet alltid har forskarutbildning. Man kan gå en forskarutbildning, när man har avslutat sin grundutbildning. Men även en högskola kan ha forskarutbildning. Då har högskolan ansökt om, och fått tillstånd av Högskoleverket, att få ge examen på forskarnivå inom ett visst område.

Hur är det att studera på Högskola eller Universitet?

Att läsa vid en högskola eller universitet är inte samma som att läsa på gymnasiet. Ofta har man färre lektioner (eller föreläsningar som det heter på högskolan) och mer egen studietid. Detta innebär att man kanske är i skolan 3 dagar i veckan och har fler hemuppgifter som man får ta eget ansvar för att de blir gjorda. Oftast varvar man föreläsningarna med seminarier, då man träffas i mindre grupper med en lärare och diskuterar ett visst ämne, frågor osv. Ca 1 gång i månaden brukar man ha ett prov, eller tenta som det också kallas. En tenta kan skrivas både på skolan som ett salsprov eller som en hemuppgift. Självklart varierar antalet prov och hemuppgifter på olika utbildningar, men principen brukar vara densamma.

Jag vet inte vad jag ska välja, vem kan jag prata med och vart får jag mer information?

På hemsidan www.studera.nu hittar du information om Sveriges alla högskole- och universitetsutbildningar. Där man också söka efter skolor i en viss stad där man bor eller kanske vill plugga. Även högskolor och universitet har Studievägledare (SYO) som kan hjälpa dig med ditt studieval. I Dalarna kan man t ex få prata med en studievägledare på Högskolan Dalarna, som guidar dig vidare till just din utbildning.

Frågor om Grundskola och Gymnasium

Vilken gymnasieutbildning är mest förberedande för arbetslivet?

Det beror helt på vad man vill arbeta med. Fundera över vad du kan tänka dig att arbeta med i framtiden, kolla upp vilka kurser och behörigheter som krävs inom yrket och försök välja gymnasieprogram efter det. Under ”Jobb i Dalarna” kan du även se vilka branscher i Dalarna som kommer att behöva rekrytera personal de närmsta åren.

Jag vet inte vad jag ska välja för gymnasieprogram, vem kan jag prata med och vart får jag mer information?

På hemsidan www.gymnasium.se finns information om alla gymnasieskolor i Sverige. Där man också söka efter gymnasieskolor i en viss stad där man bor eller  kanske vill plugga. De flesta gymnasieskolor har även öppet hus dit man får komma och se hur skolan ser ut, lyssna till personer som läser olika program m.m. Öppet Hus dagar brukar lärarna på högstadiet informera om. Om du hellre vill ha hjälp utav en person rekommenderar vi dig att kontakta studievägledaren (SYO) på din högstadieskola. Här på hemsidan finns det också en massa bra tips för dig som ska välja utbildning.

Om jag väljer en gymnasieutbildning med en inriktning, måste jag arbeta med det i framtiden då?

Nej, självklart inte. Däremot underlättar det väldigt om du t.ex. vill bli bilmekaniker och har läst Fordonsprogrammet på gymnasiet. Fundera över vad du kan tänka dig att arbeta med i framtiden, kolla upp vilka kurser och behörigheter som krävs inom yrket och försök välja gymnasieprogram efter det. Är det svårt att veta redan nu vad man vill jobba med i framtiden, välj något som du tror kommer tycka är roligt, det kommer man långt på. De flesta gymnasieprogram har även s.k. ”Fritt Val”, så behöver man en kurs som inte finns i programmets färdiga kurspaket kan man alltid lägga till andra kurser genom det.

Frågor om yrken

Om jag vet vad jag vill jobba med, hur går jag tillväga för att nå dit?

Om du klickar på länken nedan kan du läsa om vad ett yrke innebär och vad som krävs för att arbeta med det. Om du t.ex. vill bli fotograf kan du läsa om vilka utbildningar det finns, vart man kan arbeta och hur man gör för att just jobba som fotograf.

 

http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid.html

Vilka jobb kan jag söka?

Du kan väl egentligen söka vilket jobb du vill. Om du sen får jobbet är en annan fråga. Om du får ett jobb eller inte, beror på flera saker, t ex  hur väl du passar för tjänsten och hur väl du matchar arbetsgivarens behov. Det kan innebära att du ska ha rätt utbildning,, erfarenhet eller vissa egenskaper. Många arbetsgivare kräver att du ska ha en gymnasieexamen, och önskvärt är ofta att du har körkort. Tänk på att det finns olika sorters jobb. En del kräver ”bara” gymnasieexamen medan andra kräver att du har läst en eftergymnasial utbildning på högskola eller universitet. En del jobb är lättare att få under vissa säsonger, tex kan det finnas större chanser att få jobb inom hotell och resturanger under högssäsonger. Ibland kan jobbannonserna beskriva en ”önskeperson”, men det är inte säkert att de finns någon sökande som motsvarar alla krav.  Så om du verkligen vi ha ett jobb är det alltid värt att söka även om du kanske inte har alla de kompetenser som efterfrågas. Under del 1 här på hemsidan finns en massa bra tips för dig som ska söka jobb.

Jag söker jobb, vart hittar jag platsannonser och på vilka andra sätt kan jag söka arbete?

Några vanliga hemsidor med platsannonser:

ams.se
lokus.se
www.jobbX.se 

På dessa hemsidor finns långt ifrån alla jobb.
Många företag och organisationer lägger ut lediga tjänster på sina egna hemsidor. Hos större företag t.ex. ABB, Clas Ohlson, Ikea, H&M och ICA kan man skicka in en ansökan som spars och plockas fram när företaget behöver anställa.

 

I Dalarna kan du bl a lera lediga jobb på hemsidor som tillhör dessa företag:
SkiStar, Clas Ohlson, IKEA, ABB och Dalarnas Försäkringsbolag.

Lediga jobb brukar också finnas på kommunernas egna hemsidor.
Tänk på: För att söka jobb behövs inte alltid en platsannons. Våga sök ändå! Företaget du vill jobba på kanske har tänkt lägga ut en platsannons men inte hunnit, och då vet de att du finns där då de är tid att anställa.  Det bästa sättet är att besöka arbetsplatsen, presentera dig själv och visa ditt intresse. Om du mejlar eller ringer, se till att mejlet/samtalet når rätt person på företaget/arbetsplatsen.

Undrar du något? Ställ din fråga till oss

info@framtidalarna.se

    • Tips från arbetsgivarna
    • Tips från arbetsgivarna