Framtid Dalarna in other languages

Dalarna – Ett län med många spännande företag!

Visste du att killen på bilden ovan flyttade från Colorado till lilla Malung och öppnade ett eget ölbryggeri? eller att det finns ett företag som heter WildSweden med bas i Sundborn utanför Falun?  En av deras safariresor där man får spåra varg, har blivit utsedd av National Geographic som en av ”50 tours of a lifetime” 2015. Häftigt eller hur. Tänk om du hade kunnat starta ett spännande företag i Dalarna, med nåt som du gillar, det kan du!

Hur startar jag ett företag?

Om du har en bra idé, kan du tex prata med någon på Nyföretagarcentrum. Där jobbar personer som kan ge dig goda råd, och det är gratis! Du kan bl a få hjälp med din affärsidé, budget (ekonomi, pengar) och marknadsföring (hur ska du göra reklam för ditt företag och hitta kunder?) med mera. Nyföretagarcentrum finns på flera orter i Dalarna.

Inom vilka branscher behövs nya företag?

Inom service kommer det att behövas nya företagare. De som har startat företag inom hushållsnära tjänster har ofta fått en omsättning som överträffat förväntningarna. Läs mer om vilka företag som behövs i din kommun.

Ta över ett företag?

Om du inte vill starta ett eget nytt företag kan du ta över ett företag som redan finns. men om du ska göra det, måste du vara ute i god tid innan den som äger företaget nu, går i pension. Det tar lång tid att lära sig hur ett företag fungerar!
Läs mer om att ta över ett redan etablerat företag. och läs gärna reportaget om Jeff som tog över företaget Mora Bygg AB vid endast 21 års ålder!

UF – Ungt Företagande

På många gymnasieskolor får man under det tredje och sista året chansen att välja kursen Ung Företagsamhet. Där får man under 1 år prova på att starta och driva ett eget företag. Detta är ett jättebra tillfälle att få insikt i vad det faktiskt innebär ha ett eget företag. Registrering av företaget, ekonomin, försäljningen och produktionen – allt i denna kurs är på riktigt och då du tar studenten är tanken att du ska kunna fortsätta att driva ditt företag även efter skolan.Eftersom företaget drivs under skoltid finns lärarhjälp till hands och du får betyg, som i vilket annat ämne som helst. Du får jättebra erfarenhet av att prova på att driva företag. Läs mer om UF här. 

Bli inspirerad av de här personerna som startat framgångsrika företag i Dalarna:

Rikard Lyko som startade ett förtag i lilla Vansbro, och driver ett av Sveriges största e-handelsföretag inom skönhet: Lyko.se
Amerikanen Christopher Slawson som lämnade Colorado för flickvännen i Sverige, och startade ett öl-bryggeri i Malung.

    • Tips från arbetsgivarna