Framtid Dalarna in other languages

Vilken utbildning ska jag välja?

För många innebär gymnasievalet en del ångest, hur ska jag veta vad jag vill plugga? tänk om jag väljer fel?! Men var lugn. Man kan alltid ändra sig. De flesta av oss som har jobb har faktiskt inte gått en spikrak väg till jobbet, och det är inte lätt att veta vad man vill jobba med när man är 15 år. Men det finns en del knep man kan ta till för att underlätta sina val. om man ändå vill känna att man gjort ett val man är nöjd med. Om du redan från början väljer en utbildning som du trivs med, så är det större chans att du läser färdigt din utbildning vilket är viktigt. En gymnasieexamen ger dig större chans till anställning.

Om du behöver hjälp på vägen när du ska välja, finns en del saker du kan fundera över innan du väljer. Den gymnasieutbildning (eller högskoleutbildning för den delen) du väljer har stor betydelse för hur attraktiv du blir på arbetsmarknaden. När du väljer utbildning kan det därför vara värt att undersöka vilka möjligheter till jobb som väntar efter olika utbildningar. Tänk också på att inte välja bort en utbildning med bra framtidsutsikter på grund av att du har en felaktig bild av yrket.

Ta reda på hur framtiden ut – Finns det jobb?

Arbetsförmedlingen tar regelbundet fram prognoser på hur rekryteringsbehovet ser ut bland företag organisationer och arbetsgivare. I dessa prognoser kan du läsa om vilka yrken som är ”bristyken” och ”överskottsyrken” och på så vis få en hint om vilka utbildningar som kan tänkas ge jobb. Prognoserna som Arbetsförmedlingen presenterar, bygger på intervjuer med privata och offentliga arbetsgivare och presenteras i rapporter för hela landet, men även per län. Arbetsförmedlingen gör också prognoser för 200 olika yrken, som visar arbetsmarknadsläget på ett, fem och 10 års sikt.

Undersök om skolan/utbildningen har någon samverkan med arbetslivet

Om utbildningen har en samverkan med det omgivande arbetslivet (exempelvis genom praktik) ökar det möjligheten för dig att bli anställd efter avslutade studier. Om du redan i ett tidigt skede av din utbildning får använda dina kunskaper i ”verkliga livet” blir du mer anställningsbar för arbetsgivaren. Du ligger ett steg före, du vet hur det fungerar även utanför skolans väggar. En bra samverkan med arbetslivet kan också leda till att man får ett större nätverk med potentiella framtida arbetsgivare. Om utbildningen samverkar med arbetslivet på något vis, brukar det ofta stå i beskrivningen av utbildningen. Annars kan du höra med din utbildningsanordnare eller programansvarig om utbildningen har någon koppling till arbetslivet och hur samverkan ser ut.

En del utbildningar tas också fram i samarbete med arbetsgivares och näringslivets behov, exempelvis eftergymnasiala Yh-utbildningar. Yh-utbildningar (Yrkeshögskoleutbildning) som är utformade efter arbetslivets behov av kvalificerad eftergymnasial yrkeskompetens. De flesta av Yrkeshögskolans utbildningar in­nehåller Lärande i arbete (lia) som innebär att du har praktik ute på en arbetsplats. Du som studerar på en YH- utbildning har riktigt goda chanser att få jobb när du är klar med dina studier. Läs mer om vilka YH-utbildningar som finns i Dalarna under ”Vilka utbildningar finns i Dalarna”.

Ta reda på vad ett yrke innebär egentligen

Det är du som bestämmer vilken utbildning du ska läsa. Men innan du väljer, se till att ta reda på så mycket information som möjligt om utbildningar och yrken. Välj inte bort en utbildning/yrke som hade kunnat ge dig världens bästa jobb, bara för att du inte visste något om yrket eller inte orkade ta reda på fakta. Det finns omkring 5 000 olika yrken i Sverige, så läs på både om de yrken du (tror) att du kan mycket om, men även yrken som du kanske inte alls vet särskilt mycket om.

Kom också ihåg att det inte finns några typiska  ”tjej – och killyrken”. En vanlig fördom är att kvinnor skulle passa bättre inom vårdyrken och att män är bättre på tekniska yrken. Givetvis så stämmer det inte! Killar är precis lika bra sjuksköterskor som tjejer, och tjejer kan också jobba med teknik. Om du inte tror oss kan du kolla in den coola tjejen Ivana som jobbar som ingenjör, eller Daniel som jobbar som sjuksköterska.

Att välja utifrån sitt intresse

När man väljer utbildning är det ofta lätt att man tänker utifrån ”vad tycker jag är kul? vad är mitt intresse?” Givetvis behövs någon form av intresse för det man ska arbeta med, annars gör man nog inget bra jobb. Men däremot är det bra att se kopplingen mellan intresse och jobb ur ett bredare perspektiv. Om ditt största intresse är fiske måste det inte betyda att du ska utbilda dig till fiskeguide. Det är inget fel på yrket, men däremot är rekryteringsbehovet inte jättestort. Har man läst en utbildning vill man ju gärna ha ett jobb sen. Fundera ett varv till, finns det något annat yrke där du kan arbeta med fiskar och vatten, där möjligheten till ett jobb är större? Varför inte vatteningenjör där du ser till att kraftverk byggs på ett sådant sätt att det inte förstör fiskens miljö? Lås inte fast dig vid ett enda alternativ, se möjligheter!

Läs på om de olika gymnasieprogrammen

Ta reda på information och läs på om gymnasieprogrammen och olika skolor så känner du dig tryggare i ditt val. Besök Gymnasiemässan och öppna hus och informationsträffar på de skolor du är intresserad av. Prata också gärna om valet med din familj och dina vänner, men kom ihåg att det är ditt eget val. Inga kompisval alltså. Kom också ihåg att prata med din studievägledare och lärare, och be dem om råd. Det är personer som känner din kunskapsnivå, dina styrkor och förutsättningar. De kan därför bli till väldigt stor hjälp inför ditt gymnasieval.

 

    • Tips från arbetsgivarna