Framtid Dalarna in other languages

Välja utbildning

Inom gymnasieskolan finns 18 nationella program. Av dessa är tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande program. Alla program är treåriga.

Förberedelser för yrkeslivet

Yrkesprogrammen ska förbereda dig för yrkeslivet och leda till skicklighet i yrket. Efter utbildningen ska det vara möjligt att direkt påbörja en yrkesbana. Läser du ett yrkesprogram har också rätt att välja de kurser som krävs för att uppnå grundläggande högskolebehörighet.

Förberedelser för högskola och universitet

De högskoleförberedande programmen ska göra dig väl förbered för studier på högskola och universitet. Ett högskoleförberedande program förbereder inte för några yrken direkt efter gymnasieexemen.

Att tänka igenom sitt gymnasieval

Oavsett om du väljer ett yrkesförberedande program eller ett högskoleföreberedande program kan det vara bra att verkligen tänka igenom ditt val av utbildning. Det går alltid att byta utbildning, men om man i stället gör lite research från början är chansen större att man väljer en utbildning man blir nöjd med. Fundera till exempel utifrån sakerna nedan:

Intresse

Att vara intresserad av det du jobbar med är viktigt. Men försök att tänka lite bredare. Du vill bli fiskeguide för att du älskar att fiska. Men finns det några jobb som fiskeguide då? Inte så jättemånga. Antingen får du vara beredd på att jobba riktigt hårt, få bra betyg och verkligen se till att kämpa för att få ett arbete. Men, du kan också fundera på vilka fler yrken som kan vara liknande.  Vatteningenjör, eller marinbiolog där du får jobba med att forska om fiskarnas livsmiljö kanske? Snöa inte in dig på ett yrke, för ofta finns det flera yrken som har en gemensam nämnare. Du vill bli fotbollsproffs för att du älskar att spela fotboll, inte heller så lätt att få jobb som professionell fotbollsspelare, varför inte träna ungdomar i fotboll  i stället, idrottslärare?

Utmana dina fördomar

Tror du att det bara är tjejer som kan jobba inom vårdyrken, och att killar passar bättre för yrken inom teknik och bygg? Dags att tänka om. Det finns absolut inget som säger att det skulle vara så, mer än gamla traditioner och tankesätt. Vågra bryta dessa trista könsmönster i stället!Om du är kille och vill gå vård -och omsorgsprogrammet på gymnasiet, gör det! Även om dina bästa vänner tänker välja byggprogrammet och tycker att du ska hänga på dom i stället.  Om du väljer en utbildning efter vad dina kompisar väljer, är risken stor att du tröttnar på skolan, eller utbildar dig till något du inte vill jobba med ändå.

Stämmer din bild av yrket?

Fördomar kan också betyda att man väljer bort ett visst yrke för att man har en dålig eller felaktig bild av yrket. Vad har du för bild av yrket bilmekaniker? Att det är ett osocialt jobb där man ligger gömd under en bil och skruvar, att man blir smutsig och får en massa olja i håret? Stämmer inte riktigt, idag är bilmekaniker  inte längre ett yrke där man bara ligger under en bil. En bilmekaniker ska vara duktig på språk. Dessutom ska en bilmekaniker vara serviceinriktad och bra på att hantera människor, då arbetet innebär många möten med kunder. Ta reda på fakta om fler yrken och bilda dig din egen uppfattning.

Vilka yrken finns det?

Arbetsmarknaden förändras hela tiden, precis som världen runtomkring oss. App-utvecklare, IT-arkitekter eller homestylister fanns t ex inte för 50 år sedan! Medan sjuksköterskor, kockar och lastbilschaufförer har funnits längre. Att hitta inspiration till vad man ska jobba med kan du göra på många sätt. Vad jobbar alla människor med egentligen? Titta runtomkring dig. Det finns sopåkare, lärare, optiker, butiksbiträden, målare, körskolelärare osv osv. Kanske finns det någon person i din närhet som du tycker har ett spännande jobb? Människor med spännande jobb hittar du också under våra Stories. Du kan också få tips på vad det finns för olika yrken och vad de innebär,  i Arbetsförmedlingens yrkesfilmer. På Arbetsförmedlingens hemsida finns också Yrkeskompassen, som kan hjälpa dig i ditt yrkesval.

Karriär?

En karriär behöver inte alltid betyda hög lön och status, typ att vara chef. Det kan också innebära att ha en fin cykelväg till jobbet, möjlighet att ta sovmorgon, använda tjänstebil, ha bra arbetskamrater osv. I Dalarna har du möjligheten att jobba mot hela världen samtidigt som du har nära till naturen. Du behöver inte lägga tid på bilköer till och från jobbet, och du kan åka långfärdsskridskor på lunchen. Det är en sida av Dalarna. Men är det en karriär som innebär hög lön, internationella kunder och att klättra på karriärstegen som är viktigt för dig, så har du all möjlighet att göra det i Dalarna också!

    • Tips från arbetsgivarna