Framtid Dalarna in other languages

Att skriva CV

När du söker jobb ska du se till att först ta fram ett CV och ett personligt brev. Ditt CV ska vara aktuellt och lätt att läsa. För det personliga brevet gäller att det är skrivet utifrån den tjänst du söker och varför du är lämplig för denna tjänst. Använd inte färdiga brev som finns på nätet och byt ut det som inte passar. Det är bättre att skriva ett eget brev. Personligt och kortfattat är två bra grundregler för ett personligt brev. Skicka helst både ett personligt brev och ett CV tillsammans, i varsitt dokument. Inget av dokumenten ska överstiga en A4-sida. Om det inte står en adress dit din ansökan ska skickas kan det vara bra att ringa till företaget först och se så att din ansökan kommer till rätt person.

Motivera varför du skriver som du gör

Tänk också på att du måste kunna motivera varför du nämner vissa egenskaper i ditt brev/CV. Om du skriver att du är flexibel räcker det kanske inte med att du skriver ”jag är flexibel för jag kan göra många saker samtidigt”. Försök istället att precisera vad du menar. Kanske har du arbetat i flera olika projekt samtidigt, eller kanske kan du jobba kvällar och helger om det behövs? Se till att motivera för dig själv vad du menar, så kommer det kännas mer naturligt om du i en intervjusituation ska prata om dig själv. Se också till att du skriver in hobbys och intressen som kan visa att du är engagerad på något vis. Kanske har du jobbat i ett stall med hästar. Varje lördag har du  gått upp kl 5 på morgonen för att ta ut 15 stora hästar i hagen, och sen mockat 15 boxar. Skriv det! Det är en jättebra merit att lyfta fram i ditt CV. Det visar  arbetsgivaren att du kan ta ansvar och att du kan komma i tid. Läs gärna mer om vad Dalarnas arbetsgivare ser som viktigt när de läser en CV.

Vad är skillnaden på CV och personligt brev?

I ett CV kan du utgå från VAD. Vad har jag arbetat med, vad har jag för kunskaper. Ett CV ska vara strukturellt, kort och koncist. Du radar upp jobb, erfarenheter, utbildning och annat som kan vara intressant för arbetsgivaren. I ett CV ger du en snabb överblick om vad du har att erbjuda en möjlig arbetsgivare. I ett personligt brev kan du utgå från HUR och VARFÖR. Hur har jag lärt mig att samarbeta i mina tidigare jobb, varför har jag bra erfarenhet av kundbemötande? Upprepa inte sådant som står i ditt CV. Däremot kan du använda det som ett underlag för att t ex förklara varför du är intresserad av, och skulle passa för jobbet du söker. I ett personligt brev ger du en fördjupad bild av dig själv. Du även berätta kort om dina intressen och din familj.


HÄR kan du se en video med bra tips på hur du skriver CV.
Du kan även ladda hem Arbetsförmedlingens broschyr sökajobb som ger dig massa bra tips på hur du skriver CV och söker jobb.

    • Tips från arbetsgivarna