Framtid Dalarna in other languages

Vi har pratat med: Karin Östman – HR strateg, Trafikverket

På vilka tjänster har ni behov av nyutbildade?
Trafikverket är en av Sveriges största myndigheter med många anställda. I den generationsväxling som vi är inne i just nu behöver vi hela tiden anställa kompetent personal. Det vi behöver mest är ingenjörer och projektledare inom IT, teknik, underhåll och samhällsplanering. Här slåss vi med många andra arbetsgivare som också har stora behov.

Om jag är intresserad av att börja jobba hos er, hur ska jag gå till väga för att få in en fot på företaget?
Vi annonserar alla våra tjänster, men vill du ha bättre chanser när du söker till oss är det en fördel om du har praktiserat, gjort examensarbete eller har sommarjobbat hos oss tidigare. Det är också bra att veta vad vi sysslar med. Många har en diffus bild av vad Trafikverket gör eftersom det spänner över så många områden.

Vilka egenskaper värdesätter ni mest hos unga människor som söker jobb hos er?
Egenskaper vi värdesätter är flexibilitet, utvecklingsbenägenhet och samarbetsförmåga. Rent generellt är det viktig att man är en positiv person som passar bra i ett team. För de flesta av våra tjänster är viktigt med formell utbildning i botten.

Vilka erfarenheter (tidigare arbeten/ideella engagemang) tycker ni är extra meriterande hos unga sökande?
Om du är helt grön och inte har så mycket yrkeserfarenhet är det bra om du har varit aktiv på andra områden, exempelvis engagemang i studentkår eller föreningsliv. Om du har haft förtroendeuppdrag ska du definitivt lyfta fram det.

Vad kan jag göra för att sticka ut ur mängden på ett positivt sätt med min ansökan?
Jag tycker att du ska lägga ner tid och kraft på att göra en bra skriftlig ansökan, inte bara ett cv. Ett personligt brev ska vara just personligt. Där ska det framgå vem du verkligen är och vad som motiverar dig och vad du kan bidra med på Trafikverket.

Om jag blir kallad till intervju, vad ska jag tänka på och hur ska jag förbereda mig?
Du bör vara påläst om oss och den tjänst du söker. Kolla in vår hemsida och orientera dig om vår verksamhet och fokusera framförallt på det område där du söker tjänster.

Har du några andra tips till mig som är intresserad av att jobba hos er?
Ett tips är att visa nyfikenhet, lust att lära och vilja att vidga sina vyer. Visa också gärna intresse för vår verksamhet utöver det som krävs för tjänsten

    • Tips från arbetsgivarna