Framtid Dalarna in other languages

Gymnasieutbildningar i Dalarna

Här  kan du läsa mer om vilka gymnasieutbildningar som finns
Här kan du få stöd i ditt val till gymnasiet.

Här söker du till din gymnasieutbildning. – Elevantagningen på Region Dalarna

Att välja skola – Skolverkets webbplats hjälper dig att hitta information om olika skolor, tex antalet elever per lärare, elevresultat med mera.

GYSAM- Ger dig större valfrihet!

Gysam är ett samverkansprojekt kring gymnasieskolan mellan elva dalakommuner. Som elev från någon av de deltagande kommunerna kan du fritt välja mellan alla nationella program som finns inom samverkansområdet. De elva kommunerna är: Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Malung-Sälen, Leksand, Ludvika, Rättvik, Smedjebacken, Säter och Vansbro. Bor du i falun kan du alltså välja ett program i Rättvik, osv. Du kan läsa mer om GYSAM här

Om du väljer att plugga i en annan kommun än din hemkommun innebär det kanske att du måste beskosta ett eget boende. Din hemkommun ansvarar för eventuella resekostnader och inaccorderingsbidrag enligt de regler som finns. Ta kontakt med din hemkommun för att veta mer. För de elever som tagits in i andra hand, s.k. frisökare, har hemkommunen ingen skyldighet att lämna ekonomiskt stöd för inackordering. De elever som tagits in på fristående gymnasieskola ska söka inackorderingsbidrag hos CSN.

Eftergymnasiala utbildningar i Dalarna

Eftergymnasial utbildning är som det låter, utbildning som sker efter man har gått på gymnasiet. Här finns några exempel på vart du kan vända dig om du inte har tröttnat på skolbänken och vill plugga vidare.Tänk på att eftergymnasial utbildning, speciellt Högskola och Universitet, skiljer sig rätt mycket från gymnasiet. Ofta är det färre lektioner på plats i skolan,  och mycket tid att studera hemma på egen hand. Det innebär att du har en större frihet men också ett större ansvar för dina studier. Men låt inte detta avskräcka dig på något vis. Att studera på högre nivå är för många en av den bästa och roligaste tiden i livet.

Här är länkar till utbildningsanordnare i Dalarna

Högskolan Dalarna
Yrkeshögskoleutbildningar i Dalarna
Vuxenutbildning i Dalarna
Folkhögskolor i Dalarna
Besöksnäringscollege i Dalarna

Studiehjälp och studiemedel.

Studerar du på en grundskole- eller gymnasieutbildning får du studiehjälp till och med vårterminen då du fyller 20 år. Sedan kan du söka studiemedel. Skillnaden mellan studiehjälp och studiemedel är att du inte behöver betala tillbaka pengarna du får genom studiehjälpen, det måste du om du har studiemedel med lån.Studiemedel består av två delar: bidrag och lån. Bidraget behöver du inte betala tillbaka, men lånet är pengar som du måste betala tillbaka. Du kan välja om du vill ha bara bidrag eller både bidrag och lån. För att få studiemedel måste du uppfylla vissa krav, till exempel att du studerar på minst halvtid. Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte.  Om det inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt  eller Centrala Studiestödsnämnden (CSN). På CSN hittar du en snabbguide om studiemedel.

 

    • Tips från arbetsgivarna