Framtid Dalarna in other languages

Arbetsförmedlingens hemsida

Arbetsförmedlingens webbplats är för många självklar i jobbsökandet. Det är en heltäckande webb som innehåller mycket bra information. Kom ihåg att du förutom att söka lediga tjänster kan ta del av deras seminarier och webbinarier (seminarier via webben) För att se vad som händer på arbetsförmedlingen där du bor kan du kolla här.
Kom ihåg att Arbetsförmedlingens hemsida bara är ett av flera alternativ. Kolla också in företagens egna hemsidor, sociala medier, jobbnätverk och rekryteringsföretag. Sök överallt där du tror att arbetsgivare kan leta personal.

Arbetsförmedlingens rekryteringsträffar

Träffa arbetsgivare direkt. Du möter arbetsgivare och kan söka jobb direkt på plats. Arbetsgivaren presenterar jobbet och du får chans att presentera dig för arbetsgivaren. Ta med cv och personligt brev i flera exemplar som du kan lämna till arbetsgivarna. Aktuella rekryteringsträffar (Sök på Dalarna)

Företagens egna hemsidor

Många företag annonserar bara sina lediga tjänster på sin egen hemsida, och inte på Arbetsförmedlingens sida. Om du frisöker på ett yrke på ex Google, kan du ganska enkelt hitta företagens hemsidor och kolla vilka lediga jobb som finns. Kolla  t ex in hemsidorna hos SkiStars eller IKEA, om du vill ta reda på vilka lediga tjänster som finns ute.

Sociala nätverk

Glöm inte att kolla på Facebook också. Många företag, kommuner och organisationer har Facebooksidor. Även om inte alla lägger ut lediga tjänster där så kan man ofta följa vad som händer och kanske få en bild av hur anställningsbehovet ser ut. Även företags Twitter och Instagram konton kan vara bra att ha utkik på. Kanske finns det inte direkta jobbannonser men det kan hända att du får nys om ett ledigt jobb på andra sätt, genom att företaget beskriver vad som händer hos dem osv.

Kontakter bästa sättet

Att leta jobb via kontakter är bra för dig som inte har så mycket jobberfarenhet. Satsa på att skaffa dig så många kontakter som möjligt och ett bra nätverk. Tänk på att de människor du träffar kan vara potentiella arbetsgivare/kontakter till arbetsgivare. Ta vara på praktik, mentorskap, möten med företagare och näringsliv. Delta i jobbträffar, mingelkvällar med arbetsgivare och andra tillfällen där din framtida arbetsgivare kan tänkas vara. Informella kontakter med en arbetsgivare kan vara din chans till jobb

Se till att ligga steget före alla andra

Det gäller också att ligga steget före när du letar jobb. Läser du i lokaltidningen att en ny restaurang/butik ska etablera sig, ring till ägaren och fråga om det finns ett behov av personal även om de inte har annonserat efter personal. När det är dags att rekrytera så ligger kanske ditt namn och ditt CV högt upp, då du var en av de första som kontaktade företaget. Du kan också fundera på vilka branscher och företag som kan behöva extra personal inför olika säsonger. Exempelvis skidanläggningar till vintern, golfbanor, campingar och badplatser på sommaren. Var ute i god tid när du söker sommarjobb, ring gärna direkt efter nyår till de arbetsplatser du är intresserad av att jobba hos, ju tidigare du är ute desto bättre.

    • Tips från arbetsgivarna