Framtid Dalarna in other languages

Skriv in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen

Du som tagit studenten från gymnasiet och inte har något arbete, ska skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen så snart du kan. Om du inte är inskriven på Arbetsförmedlingen kan du inte heller söka a-kassa. Även du som inte genomfört din gymnasieutbildning, som tex hoppat av gymnasiet ska skriva in dig för att kunna få hjälp att hitta ett arbete.

Du blir inskriven på Arbetsförmedlingen  samma dag som du kommer dit, anmäler att du är arbetslös  och börjar söka arbete. När du kommer till Arbetsförmedlingen för att skriva in dig ska du ha med dig legitimation Du ska också ha med dig betyg och intyg som visar var du har arbetat och vad du har studerat.

Att vara inskriven innebär att man står som tillgänglig för arbetsmarknaden och kan ta ett jobb som erbjuds om det blir aktuellt. Som inskriven får man en handläggare som gör en  personlig handlingsplan för dig utifrån dina förutsättningar. Som inskriven får du bland annat hjälp med att skriva CV och gå på seminarier som kan vara intressanta för dig som är arbetssökande. Ta reda på vad Arbetsförmedlingen har för seminarier och aktiviteter som har med yrke och utbildning att göra. Du kan ha stor nytta av att delta i någon av dessa.

Det finns även villkor som du måste uppfylla för att få ersättning, därför är det viktigt att du tar reda på villkoren så att du inte går miste om någon ersättning. Förutom att hjälpa dig att få ett nytt jobb, är Arbetsförmedlingen skyldiga att se till att du uppfyller villkoren för att få arbetslöshetsersättning. Ett av villkoren är att du aktivt söker jobb. Arbetsförmedlingen försöker stödja dig att vara aktiv, bland annat genom att de uppmanar dig att söka vissa jobb.

När det gäller din rätt till ersättning och hur mycket du eventuellt kommer att få ska du vända dig till din arbetslöshetskassa.

A-kassa

Arbetslöshetskassa, eller A-kassa, är ett system som erbjuder försäkringar ifall ens inkomst försämras eller försvinner helt vid arbetslöshet. Grundtanken är att man under hela tiden man arbetar betalar in en avgift till sin arbetslöshetskassa som sedan ger ut ersättning ifall man blir arbetslös. Du som är arbetssökande kan få ersättning från en a-kassa under den tid det tar för dig att söka och få ett nytt jobb.

Mer information a-kassa och hur du skriver in dig hittar du på Arbetsförmedlingens hemsida.

 

    • Tips från arbetsgivarna