Nu har Google bekräftat att företaget köpt 109 hektar mark i Horndal. Enligt Google kan marken komma att användas till datahallar.
–Jag är jätteglad över den här möjliga etableringen, den är viktig för Horndal, Avesta och Dalarna, säger Region Dalarnas ordförande Abbe Ronsten (S).

Uppgifterna om att Google planerat etablering i Horndal har cirkulerat ungefär ett år. Och nu är markköpet klart.
Google kommunikationschef Farshad Shadloo har uttalat sig för Dagens Nyheter om affären:
– För närvarande har vi inga planer på att utveckla på denna mark, men vi vill säkerställa att vi har framtida alternativ för byggnation av datahallar i Europa om vår affär så kräver. Vi planerar inte att fatta beslut kring detta inom en snar framtid, säger han.

Om och när bygget drar igång, blir det ett lyft för Dalarna som spetsregion när det gäller högteknologi.
– Avesta är valt med omsorg, bland annat för närheten till Falun-Borlänge, men även andra större orter. Google kommer att behöva arbetskraft med hög kompetens den dagen anläggningen står klar, säger Abbe Ronsten och fortsätter:
– Det går bra för Dalarna på många fronter. Den här markaffären visar hur attraktivt vårt län är även för internationella jättar som Google, om datahallarna byggs kommer det bli en av de större investeringarna vi sett i Dalarna. Att en bruksort som Horndal nu har goda möjligheter att utvecklas med en högteknologisk verksamhet är förstås ett stort lyft, säger Abbe Ronsten.

liemannen