Alexander

Alexander är 24år, uppvuxen i Säter och gick handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet.
Direkt efter studenten fick han jobb på ett åkeri.

Efter två år på åkeriet blev han varslad och uppsagd. Han fick snabbt ett nytt jobb. Denna gång som kabelmontör. Men på grund av lågkonjunktur så blev han, efter två månader, ännu en gång uppsagd. Att förlora två jobb inom loppet av två månader blev ett hårt slag. Allt blev nattsvart och gjorde att han började må dåligt. Han trivdes ju bra på jobben men blev tvungen att, motvilligt, skriva in sig igen på Arbetsförmedlingen. Alexander har alltid velat stå på egna ben och klara sig själv. Det hade han bevisat att han gjorde på de tidigare jobben, så att skriva in sig på Arbetsförmedlingen kändes som ett bakslag. Arbetsförmedlingen erbjöd ganska snabbt Alexander att få delta i Unga till arbete.

”Det blev en stor personlig förändring, jag fick tillbaka mitt självförtroende. Jag behövde verkligen någon utifrån som trodde på mig, peppade och styrde upp. Den hjälpen fick jag från kursledaren på UTA. Det var även skönt att få träffa andra som satt i samma sits och känna en gemenskap, att stötta och peppa varandra att komma vidare. Jag har verkligen fått vänner för livet!

Tiden i UTA ledde även till att jag inte tänkte negativt längre. Jag fick tillbaka drivet och började ta kontakt med företag och söka jobb igen med nytt självförtroende.
Sista pusselbiten var när jag, med hjälp av UTA, fick komma ut på praktik i en butik, där jag fick bekräftelse på att det jag gjorde var bra och jag fick uppskattning för det jag gjorde.”

Sedan två år tillbaka har Alexander en fast anställning på ett åkeri  Han trivs väldigt bra och är en uppskattad medarbetare. Erfarenheten från UTA har han med sig och han vet att kursledaren bara är ett telefonsamtal bort om han, mot förmodan, skulle behöva stöd igen.

  Ulrika Rosén   26 april 2017