Jennifer växte upp med sin familj i Gustafs, en storebror och en mamma och pappa. Hon har haft en lugn och bra skolgång. Hon studerade samhällsvetenskapliga programmet på Dahlandergymnasiet i Säter och på judogymnasiet i Lindesberg.

”Jag började träna judo när jag var sex år gammal och tränade och tävlade fram tills att jag var 18 år.
Jag har även tränat och tävlat i bugg från det att jag var nio år till att jag var 16.
Det var oftast tävlingar varje helg, och träningar varje dag, judo eller bugg.” berättar Jennifer.

”Jag fick kontakt med unga till arbete genom Soc och har varit med i Unga till arbete sedan februari. I början var jag mest i köket på Cozmoz och lagade mat, sedan har vi haft friskvård en gång i veckan. Allt från promenader till cirkelträning, pingis och långgolf. En gång i veckan har vi pratat om bland annat självkänsla och självförtroende. I augusti började jag i en grupp på Cozmoz som kallas hus och konferens. Där är jag två dagar i veckan. Ibland är jag i köket och ibland är det städning. Under oktober har vi haft Yoga på Forum i Kvarnsveden. Jag pratar med min handledare i UTA cirka en gång i veckan för att prata om hur det går, t ex om det är nått man behöver hjälp med, om det är nått man tycker är svårt eller om det är något man vill ändra. Jag tycker de här samtalsstöden har väldigt bra, för då får man feedback om det är något man har funderingar kring samt att man då även känner sig tryggare när man praktiserar.” säger Jennifer

”Min hälsa har förändrats markant sedan jag började i UTA. Jag har fått mycket bättre struktur i mitt liv eftersom jag har fått rutiner i mitt liv som fungerar bra. Jag går upp på morgonen och är aktiv under dagen. Det gör att jag somnar mycket bättre på kvällen. Jag är mycket piggare och gladare än tidigare. Dessutom har jag börjat träna mycket mera eftersom jag har mer motivation och energi. Min självkänsla har också förbättrats nu när jag träffar människor varje dag på praktiken och inte sitter hemma själv hela dagarna som jag gjorde förut. Mina möjligheter till att kunna få jobb och studera har blivit bättre efter att jag började i UTA, för att nu har jag lite koll på vad som krävs när man har ett riktigt arbete. Jag har blivit mer social, lärt mig passa tider. Jag känner att det här har gett mig bra träning inför arbetslivet. Det bästa med UTA är att man får lära sig nya saker hela tiden, att man utvecklas och att man får bra hjälp och feedback.” berättar Jennifer.

Jennifer deltar fortfarande i UTA. Hon är just nu ute på praktik. Planen är att eventuellt börja studera till våren. Under tiden söker hon jobb. Hon bor i Borlänge och på fritiden umgås hon med vänner och tränar. På nära håll, i Falun, finns familjen som hon träffar ofta.

 

Personerna på bilderna har inget att göra med personen i artikeln 

 

  Ulrika Rosén   13 november 2017