Den 4 april 2023 är det dags för Dalating, en heldag kopplad till Dalastrategin 2030 och vårt gemensamma arbete för ett hållbart Dalarna. Även den här gången sker Dalating digitalt och innehåller både övergripande gemensamma pass och olika tematiska seminarier. Konferensen börjar klockan 09.00 och avslutas 15.30 och arrangeras gemensamt av Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna.
Dagen bjuder bland annat på:

Inledning
Birgitta Sacrédeus (KD) Regionråd och ordförande i Regionala utvecklingsnämnden och Helena Höij, Dalarnas landshövding.
Hur mycket grön omställning har vi (inte) råd med?
Eva Alfredsson är forskare på Uppsala Universitet och är sedan 1 januari en del av forskargruppen ”Climate change leadership”, CCL och arbetar just nu med forskningsprojekt FAIRTRANS där målet är en rättvis omställning till ett fossilfritt samhälle. Eva är också expert på näringslivets gröna omställning, hållbar produktion och konsumtion, finanssektorns roll och styrmedel. Eva är styrelseledamot och senior rådgivare på Globalutmaning samt det internationella forskarnätverket Future Earth.
Hur bygger man en innovativ organisation som skapar verklig förändring?
Helsingborg har utsetts till en av de mest innovativa städerna i Europa. Vad är resan bakom denna prestation? Lisa Olsson, chef för innovation och transformation på Helsingborg stad, kommer att berätta om hur Helsingborgs stad har arbetat med kultur, struktur och förmåga för att främja innovation på alla nivåer. Hon kommer också att berätta hur en organisation kan få modet att prioritera mer radikal utveckling, öka sin förmåga att interagera med omvärlden och skapa full transparens på vägen, allt i syfte att skapa verkligt värde för invånarna.
Läget i Dalarna - Hur ser utvecklingen i Dalarna ut?
Rör vi oss i en mot ett mer klimatsmart, konkurrenskraftigt och sammanhållet Dalarna? Presentation av aktuella siffror och analyser.


Panelsamtal
Med bland andra Elin Norén (S) Regionstyrelsens ordförande, Martin Norsell, rektor på Högskolan Dalarna, Salam Abu-Iseifan, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen i Dalarna, Mikael Thalin (C), kommunstyrelsens ordförande i Orsa kommun och Sebastian Hohental, försäljningschef Next Green AB.
Moderator för dagen är Christine Feuk
Christine jobbar med frågor kring demokrati och Agenda 2030 på sektionen för ekonomi och styrning på Sveriges kommuner och regioner.
Seminarier
Cirkulära möjligheter i Dalarna
I seminariet presenteras slutsatser från den nyligen publicerade rapporten om cirkulär ekonomi ”Ett resurseffektivt och cirkulärt Dalarna”. Nya affärsmöjligheter och förslag till nya mål för kommunala kretsloppsplaner presenteras.
Övergången till en mer cirkulär ekonomi är en förutsättning för ett mer resurseffektivt samhälle. Dalarna har många möjligheter att bidra till mer hållbara materialflöden och många företag ser nya affärsmöjligheter i omställningen.
”Cirkulär ekonomi i praktiken”, Marit Ragnarsson, Energiintelligent Dalarna
”Viktiga mål i nya kommunala kretsloppsplaner”, Pär Johansson, DalaAvfall
”Faluns slagg är guld värd”, Edward Murray, GreenIron
Hur möter Dalarna konsekvenserna av den demografiska utvecklingen?
Välkommen till ett seminarium där ni får ta del av de senaste analyserna och forskningen inom området landsbygdsutveckling, kompetensförsörjning och integration.
MATILDE, EU-projektet har pågått under 2020-2022 och presenterar ny kunskap kring migranters påverkan på landsbygden. Tio länder deltagit och i Sverige har fokus varit på Dalarnas län.
Susanne Stenbacka, Professor vid Kulturgeografiska institutionen Uppsala Universitet.
Med migranternas röst, resultat från kartläggning av migranters attityder och värderingar i Dalarna
Ulf Hansson, Lektor Institutionen för Kultur och Samhälle Högskolan Dalarna
Så ritar vi om kartan
De Europeiska transportinfrastrukturkartorna har ritats om så att Dalarna nu omfattas av de högst prioriterade korridorerna i TEN-nätet. Vilken betydelse har Borlänge som nod i Sveriges och EU:s transportsystem och hur kan vi i Dalarna genom storregional samverkan fortsätta att påverka EUs regelverk för att få in ännu fler stråk på kartorna?
Ebba Bjerkander Central Sweden European Office
Martina Hellgren Regionala utvecklingsförvaltningen
Magnus Lagergren (KD), Styrgruppsledamot Botniska korridoren samt Vice ordförande
Kollektivtrafiknämnden, Region Örebro län
Roza Güclü Hedin, Näringspolitisk chef, Mellansvenska Handelskammaren
Christoffer von Bothmer, expert transportinfrastruktur, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Fler på jobbet – Kompetensförsörjning och integration på samma gång!
I Avesta har ett framgångsrikt projekt bedrivits där företag, människor som står långt ifrån arbetsmarknaden och samhället är vinnare.
Birgitta Hägg, integrationsstrateg i Avesta kommun
Ninni Broström, processledare i Avesta kommun
Dalarna genom OECD:s ögon - Utmaningar och möjligheter för en hållbar regional utveckling
Hör OECDs (Organisation for Economic Co-operation and Development) analytiker presentera sin analys av Dalarna, följt av ett kortare panelsamtal med representanter från länet.
Platsens betydelse för en hållbar samhällsutveckling
Insatser på landsbygder och i tätorter där lokalsamhällen påverkat sin egen utveckling. Hör forskaren och projektledaren Björn Hellström, som företräder RISE enheten Stadsutveckling, berätta om bland annat Duvedmodellen.
Anmälan
Kontakt
Henrik NilssonHållbarhetsstrateg
Telefon:
023-77 70 97
E-post: henrik.nilsson@regiondalarna.se