Gå en sommarkurs på Fornby!

Sommarkurser 2022

Upplev våra underbara omgivningar och utveckla din passion, eller prova något helt nytt. Gå en sommarkurs på Fornby Folkhögskola i sommar!

Vi brukar ha sommarkurser i 4 dagar under vecka 32. Här nedan syns det utbud vi erbjöd sommaren 2022. 

Anmälan som är bindande, görs via skolsystemet SchoolSoft. 

Kurser sommaren 2022 

Akvarell för nybörjare

För dig som vill börja måla akvarell. Vi gör teknikövningar, går igenom färglära och tittar på akvarellfärgens egenskaper. Du får också möjlighet att prova olika slags akvarellfärger som kakor, akvarell på tub, akvarellpennor och akvarellkritor. Vi målar med penslar och svamp.

Vid fint väder ger vi oss ut i naturen och målar. Inga förkunskaper behövs. Material finns att låna. Det går också att köpa en del material på skolan.

Kursen har plats för 12 deltagare.

Kursledare: Lena Hallor 

 

Målarkurs 

Både för den som är nybörjare och för den som kommit några steg längre. Vi utgår från landskap och stilleben. Ta med eget material.

OBS! Endast vattenbaserade färger.

Kursen har plats för 15 deltagare.

KursledareGöran Rydén

 

Tälja i färskt trä

Vill du känna på att tälja i färskt trä?

Jag visar hur du täljer säkert, några täljgrepp och elementär träkunskap, hur du håller verktyg vassa.Vi täljer enkla figurer kanske skedar o mindre skålar. Bara din fantasi och träet sätter gränser för vad du kan göra.

Jag heter Peter Malmsten har i många år jobbat som slöjdlärare på en Waldorfskola. Jag är utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens verkstadsskola och har täljt hela mitt liv.

Kursen har plats för 10 deltagare.

Kursledare: Peter Malmsten

 

Fritt broderi

Nybörjare eller van brodös, alla kan! Vi broderar härs och tvärs med upp-och nerstygn, slarvkorsstygn och en och annan kråkspark. Vi färgar bottentyger, trycker på enkelt sätt och kanske målar vi till och med ibland för att fylla ut mellan stygnen. Pet och sprätt hoppar vi över och broderar först och främst av hjärtats lust.

Efter dagarna på Fornby hoppas jag att du fått inspiration och lust till fortsatta fantasifyllda broderier.

Kursen har plats för 12 deltagare.

Kursledare: Kajsa Ångström

 

Grundläggande keramik

Skulptera, dreja, ringla, kavla och tumma i lera. Passar dig med eller utan vana då kursen har fokus på vägledning i deltagarnas egna projekt. Vi turas om att sitta vid drejskivorna så skapandet blir i fler tekniker. Kursledaren bränner och glaserar alstren efter avslutad kurs.

Deltagare ansvarar själv för hämtning av sina glaserade alster tidigast fyra veckor efter avslutad kurs.

Kursen har plats för 8 deltagare.

Kursledare: Lena Nordin

 

Yoga 

Skulle du vilja få mer balans i din kropp & själ? Välkommen på en yogakurs i lugn läkande yoga (Yin- och Restorative yoga). Ni vet hur bra vi är på att ladda batterierna på alla våra elektriska apparater? Det här är ett sätt att ladda dig. Om du är utmattad eller ur balans är detta ett underbart sätt att börja ladda din livsenergi igen, börja läka och återskapa balans. Om du är i balans är det som att du fyller på med mer av din livsenergi, kreativitet och inspiration. Underbart skönt.

Under kursen guidas du genom lugna yoga positioner samt meditationstekniker. På kursen kommer du lära dig olika verktyg för att hantera tankar, känslor och kroppsförnimmelser. Du får också kunskap om din kropp & dina nervsystem.

Det spelar ingen roll om du tidigare yogat eller om det är första gången.

Kursen har plats för 15 deltagare.

Kursledare: Andrea Nilsson

 

Maskinstickning 

Är du nyfiken på maskinstickning? Eller har du en maskin stående som du inte kommit igång med? Kanske kan du redan, men vill sticka ihop med andra intresserade? Gå en maskinstickningskurs och kom igång!

På denna grundkurs får du lära dig göra fina uppläggningar och avslut, hur man stickar slätstickning och olika typer av mönsterstickning. Vi går igenom olika typer av montering och dekorationskanter. Vill du räkna ut ett personligt mönster till dig? Du hinner nog inte sticka en hel tröja på kursen, men en poncho, sjal eller shoppingkasse kan du göra! Har du kommit lite längre får du gärna sticka på egen hand och inspireras av stämningen och dina kurskamrater!

Undervisning sker på egen stickmaskin (Brother, Silver Reed, Empisal eller annan maskin av japansk modell, ej Bond eller Knittax).

Kursen har plats för 10 deltagare.

Kursledare: Carina Jones

 

 

Info om sommarkurserna

  • Kurstid: 9 - 12 aug 2022

  • Studietakt: 100%

  • Ansök senast: Löpande i mån av plats, fram till kursstart

  • Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs.

  • Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

  • Internat: Ja

Övrigt

Fornby förbehåller sig rätten att avboka kursen vid för få anmälningar. I förekommande fall betalas avgifter tillbaka. 

Dela:

Hade du nytta av informationen?