Gå en sommarkurs på Fornby!

Sommarkurser 2022

Upplev våra underbara omgivningar och utveckla din passion, eller prova något helt nytt. Gå en sommarkurs på Fornby Folkhögskola i sommar!

Sommarkurser på Fornby i Borlänge går av stapeln 9-12 augusti. Ansök senast 30 april!

Kurserna startar med kaffe kl 09:30 den första dagen och avslutas med eftermiddagskaffe ca kl 14:30 den sista dagen. Anmälan som är bindande, görs via skolsystemet SchoolSoft. 

Välkommen med din ansökan!

Kurser

Akvarell för nybörjare

För dig som vill börja måla akvarell. Vi gör teknikövningar, går igenom färglära och tittar på akvarellfärgens egenskaper. Du får också möjlighet att prova olika slags akvarellfärger som kakor, akvarell på tub, akvarellpennor och akvarellkritor. Vi målar med penslar och svamp.

Vid fint väder ger vi oss ut i naturen och målar. Inga förkunskaper behövs. Material finns att låna. Det går också att köpa en del material på skolan.

Kursen har plats för 12 deltagare.

Kursledare: Lena Hallor 

SÖK KURSEN >

Masktillverkning

Lär dig att göra masker. Att i vax, bygga upp ett ansikte, ett mänskligt, kanske ett djur, eller en fantasi-varelse, med grund utifrån en ansikts-stomme. Eller så kan man bygga utifrån en stomme i en fri form. Forma hur du vill ha din mask i vax eller plastlina. Klä med papper och lim och skapa en mask i ett material blir hårt, men även lätt och tunt. Sedan målas den.

Vi leker provar och har kul, inga förkunskaper behövs. Vax,plastilina och övrigt material finns på skolan att låna.

Kursen har plats för 12 deltagare.

Kursledare: Petrea Marklund

SÖK KURSEN >

Målarkurs

Både för den som är nybörjare och för den som kommit några steg längre. Vi utgår från landskap och stilleben. Ta med eget material.

OBS! Endast vattenbaserade färger.

Kursen har plats för 15 deltagare.

KursledareGöran Rydén

SÖK KURSEN >

Tälja i färskt trä

Vill du känna på att tälja i färskt trä?

Jag visar hur du täljer säkert, några täljgrepp och elementär träkunskap, hur du håller verktyg vassa.Vi täljer enkla figurer kanske skedar o mindre skålar. Bara din fantasi och träet sätter gränser för vad du kan göra.

Jag heter Peter Malmsten har i många år jobbat som slöjdlärare på en Waldorfskola. Jag är utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens verkstadsskola och har täljt hela mitt liv.

Kursen har plats för 10 deltagare.

Kursledare: Peter Malmsten

SÖK KURSEN >

Fritt broderi

Nybörjare eller van brodös, alla kan! Vi broderar härs och tvärs med upp-och nerstygn, slarvkorsstygn och en och annan kråkspark. Vi färgar bottentyger, trycker på enkelt sätt och kanske målar vi till och med ibland för att fylla ut mellan stygnen. Pet och sprätt hoppar vi över och broderar först och främst av hjärtats lust.

Efter dagarna på Fornby hoppas jag att du fått inspiration och lust till fortsatta fantasifyllda broderier.

Kursen har plats för 12 deltagare.

Kursledare: Kajsa Ångström

SÖK KURSEN >

KURSEN ÄR FULLBELAGD

Grundläggande keramik

Skulptera, dreja, ringla, kavla och tumma i lera. Passar dig med eller utan vana då kursen har fokus på vägledning i deltagarnas egna projekt. Vi turas om att sitta vid drejskivorna så skapandet blir i fler tekniker. Kursledaren bränner och glaserar alstren efter avslutad kurs.

Deltagare ansvarar själv för hämtning av sina glaserade alster tidigast fyra veckor efter avslutad kurs.

Kursen har plats för 8 deltagare.

Kursledare: Lena Nordin

EJ SÖKBAR - FULLBELAGD >

Yoga

Skulle du vilja få mer balans i din kropp & själ? Välkommen på en yogakurs i lugn läkande yoga (Yin- och Restorative yoga). Ni vet hur bra vi är på att ladda batterierna på alla våra elektriska apparater? Det här är ett sätt att ladda dig. Om du är utmattad eller ur balans är detta ett underbart sätt att börja ladda din livsenergi igen, börja läka och återskapa balans. Om du är i balans är det som att du fyller på med mer av din livsenergi, kreativitet och inspiration. Underbart skönt.

Under kursen guidas du genom lugna yoga positioner samt meditationstekniker. På kursen kommer du lära dig olika verktyg för att hantera tankar, känslor och kroppsförnimmelser. Du får också kunskap om din kropp & dina nervsystem.

Det spelar ingen roll om du tidigare yogat eller om det är första gången.

Kursen har plats för 15 deltagare.

Kursledare: Andrea Nilsson

SÖK KURSEN >

Maskinstickning

Är du nyfiken på maskinstickning? Eller har du en maskin stående som du inte kommit igång med? Kanske kan du redan, men vill sticka ihop med andra intresserade? Gå en maskinstickningskurs och kom igång!

På denna grundkurs får du lära dig göra fina uppläggningar och avslut, hur man stickar slätstickning och olika typer av mönsterstickning. Vi går igenom olika typer av montering och dekorationskanter. Vill du räkna ut ett personligt mönster till dig? Du hinner nog inte sticka en hel tröja på kursen, men en poncho, sjal eller shoppingkasse kan du göra! Har du kommit lite längre får du gärna sticka på egen hand och inspireras av stämningen och dina kurskamrater!

Undervisning sker på egen stickmaskin (Brother, Silver Reed, Empisal eller annan maskin av japansk modell, ej Bond eller Knittax).

Kursen har plats för 10 deltagare.

Kursledare: Carina Jones

SÖK KURSEN >

 

Info om summarkurserna

 • Kurstid: 9 - 12 aug 2022

 • Studietakt: 100%

 • Ansök senast: 30 april 2022

 • Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs.

 • Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

 • Internat: Ja

Boende / Internat

 • 20 rum med egen dusch och toalett som går att använda för två personer, vararv en i extrasäng.

 • 7 enkelrum med dusch och toalett.

 • 15 enkelrum med dusch och toalett i korridor.

 • Utöver detta finns 6 lite större rum som kan användas av familj med två sängar och plats för madrasser på golvet för barn. Där finns toa på rummet och dusch i korridoren. 

Kostnader: 

 • 4 dagars kurs utan logi: 2300 kr.
  I priset ingår två kaffe samt lunch varje dag

 • 4 dagars kurs med 3 natt logi 3 frukost och 3 kvällsbuffé: 3700 kr. 
  I priset ingår även två kaffe samt lunch varje dag

 • Extra natt 350 kr (frukost och buffé ingår EJ i priset)

 • Kostnader för det material du använder tillkommer

Övrigt

Fornby förbehåller sig rätten att avboka kursen vid för få anmälningar. I förekommande fall betalas avgifter tillbaka. 

Dela:

Hade du nytta av informationen?