Handsömnad

Allmän kurs - hantverk

På Allmän kurs studerar du såväl allmänna ämnen som ett av våra profilämnen.

Kurstid

27 augusti 2019 – 4 juni 2020

Sista ansökningsdag

Ansökan är stängd. 

Kurslängd och omfattning 

1 år. Möjlighet finns att gå fler år.
Heltid. Möjlighet att studera på deltid minst 50 % finns.

Kursen vänder sig till dig som:

  • är intresserad av hantverk
  • vill blanda teori och praktik
  • vill studera på grundskole- eller gymnasienivå
  • vill läsa in allmänna ämnen och skaffa behörigheter för vidare studier
  • är arbetssökande och vill studera i väntan på ett nytt arbete
  • studerade för länge sedan och vill friska upp dina kunskaper i allmänna ämnen

Kursbeskrivning

På Allmän kurs kan du kombinera teori och praktik på någon av våra tre profiler; hantverk, musik & film eller längdskidor & löpning. Två dagar i veckan läser du profilämnet och övrig tid allmänna ämnen i temaform. Du kan också välja att inte läsa någon profil och bara läsa allmänna ämnen. Kursen är behörighetsgivande för högskolestudier. Efter folkhögskolestudierna kan du söka till högskoleutbildning på en särskild kvot. Då måste du ha uppnått grundläggande behörighet samt erhållit ett studieomdöme.

Hantverk

Ungefär halva kurstiden ägnas åt profilämnet hantverk. Då studerar du de olika naturmaterialen trä, järn, skinn, textil och ull. Grundkurser i smide ingår, liksom skinnberedning och textilt hantverk. En stor del av undervisningen sker utanför klassrummet. Vi gör även studiebesök hos olika hantverkare. Inom en del områden har vi gästhantverkare. På ett undersökande sätt och med verktyg i hand bygger du upp ditt kunnande. Längre fram under kursen genomför du projekt själv eller tillsammans med andra. Dessa utgår ifrån någon eller några av grundkurserna. Ett exempel kan vara att delta i arbetet med att från ull skapa en färdig produkt - karda, spinna, tova, sticka, väva. Ett annat att fördjupa sig i processen från skinnberedning till ett färdigt skinnförkläde.

Allmänna ämnen

För att förankra de allmänna ämnena i ett sammanhang utanför skolans gränser arbetar vi tematiskt. Det innebär att alla jobbar tillsammans utifrån ett gemensamt schema med projekt under olika teman.  De ämnen som ingår i temastudierna är svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, naturkunskap och religion. De metoder vi använder är bland annat diskussioner, studiebesök, värderingsövningar, uppgifter i mindre grupp samt individuella uppgifter. Temastudierna syftar till att stärka din förmåga att arbeta tillsammans med andra i grupp, samt att ge en fördjupad förståelse för den värld vi lever i.

Eeva-Liisa ElglandLärare

E-post: eeva-liisa.elgland@malungsfolkhogskola.se

Perjos Lars HalvarssonLärare

E-post: lars.halvarsson@malungsfolkhogskola.se

Sven IsakssonKursföreståndare Allmän kurs

Telefon: 0280-143 16
E-post: sven.isaksson@malungsfolkhogskola.se

Dela:

Hade du nytta av informationen?