Dans- och fiolspel

Malungshelgen, Fiol, sång och dans

Kurstid

17-19 februari 2023

Anmälan

Sista anmälningsdag 2 januari 2023.
Välkommen med din anmälan! 

Kursbeskrivning

Fiolkursen

På fiolkursen lär du dig låtar ur Kjell-Eriks Jämtlandsrepertoar och arbetar med karaktär, sväng och ornamentik. Vill du gå på fiolkursen har du spelat ditt instrument i minst två år och har god vana att lära dig låtar på gehör.

Danskurs

Under Malungshelgen ges en kurs i Bodapolska med Anna Öberg och Jonas Brandin.
Med inspiration i äldre arkivmaterial och i mötet med Jonas djupa förankring i musiken från Boda kommer vi att utforska samdans, teknik och samspelet mellan musik och dans i bodatraditionen.
Kursen vänder sig till vana dansare och du bör ha god erfarenhet av folklig dans sedan tidigare.

Sångkursen

kommer att fokusera på Koraler och Andliga visor.
Kursen är till för dig som vill sjunga tillsammans med andra och utveckla ditt sjungande, oavsett om du är en van sångare eller inte har sjungit så mycket innan. Alla sånger lärs ut på gehör så du behöver inte kunna noter. Du får chans att fokusera på din egen röst, teknik och folkligt sångsätt med utgångspunkt i den folkliga repertoaren.


Vi som jobbar på kurserna är:

Kjell-Erik Eriksson, fiol
Anna Öberg, dans. Jonas Brandin, dansspelman
Ann-Sofi Nilsson och Maria Röjås, sång

Kostnader

All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Kost och logi samt en omkostnadsavgift på 600 kr tillkommer.
Material bekostas av deltagarna.

Kostnad - inklusive måltider
Dubbelrum (i mån av plats) 1090 kr
Enkelrum (i mån av plats) 1210 kr
Sovsal (Madrass på golvet) 750 kr
Ej logi, (alla måltider ingår) 510 kr

 

Tillägg boende:
Sänglinne
(lakan, påslakan, örngott, stor + liten handduk)
130 kr
Hyra av kudde/täcke (sovsal) 105 kr
Städning (rum) 400 kr

 

 

Kontaktbild-KjellErikEriksson.png

Kjell-Erik Eriksson

Kjell-Erik Eriksson är en av vårt lands främsta spelmän i grupper som Triakel, Hoven Droven och Breda Gatan, men också en traditionsbärare av jämtska låtar. Kjell-Erik har sedan barnsben fascinerats av den jämtska folkmusiken, med traditionsbärare som Lapp-Nils och Olle Falk. Redan som ung besökte han och lärde sig låtar av en rad olika spelmän. Kjell-Erik är också en god berättare, med mängder av anekdoter från sina möten med musiker i Jämtlands byar och gårdar. 

 

 

Kontaktbild-Anna_Öberg_2.png

Anna Öberg

Anna Öberg är sedan 2011 huvudlärare i folklig dans vid Malungs Folkhögskola och har under åren undervisat på mängder av kurser och workshops både inom och utom Sverige.

Hon verkar även återkommande som gästlärare på bla Danshögskolan i Stockholm och andra institutioner inom dans, musik och scenkonst.

Som dansare och koreograf har Anna turnerat internationellt och nationellt sedan 2006 och hennes konstnärliga arbete har bla visats på scener som Dansens Hus, Norrlandsoperan, Dalateatern och Scenkonst Sörmland för att nämna några.

"Det var på Malungs folkhögskola jag själv lärde mig att dansa för länge sedan och jag minns halvåret i Olesalen som ett av de bästa i mitt liv. Upplevelsen av den ordlösa samhörigheten som uppstår genom att få vara i musik och rörelse tillsammans med andra människor  - det är fortfarande något av det bästa jag vet."

 

Kontaktbild-Jonas_Brandin.png

Jonas Brandin

Jonas Brandin, en spelman från Boda som sedan hösten 2018 är fiollärare på Malungs Folkhögskola.

Han undervisade på Bollnäs Folkhögskola 2003 - 2018 och har de senaste 12 åren arbetat med Västanå Teaters produktioner både i Berättarladan i Sunne och på turné.

 

Kontaktbild-Maria Röjås_2.png

Maria Röjås

Maria har arbetat på folkmusikkurserna på Malungs folkhögskola sedan 1985, då hon tog examen på Musikhögskolan i Stockholm. Som lärare är – och har hon ofta varit – anlitad på kurser runt om i landet. Och som folkmusiker har hon vid sidan om lärarjobbet turnerat flitigt, framför allt i Skandinavien.

”Lärande är ingen prestation, det är ett tillstånd.”

Detta tillstånd präglas av lust och respekt – två viktiga beståndsdelar som folkhögskolan och dess undervisningsformer är speciellt duktig på att skapa och vidmakthålla.

 

Kontaktbild-ann-sofi.png

Ann-Sofi Nilsson

Ann-Sofi Nilsson från Malung har sjungit och dansat sedan barnsben.

2015 började hon jobba som sånglärare på skolan och har också undervisat bl.a. på Musikhögskolan Ingesund 2009-2019. Det var också där hon fick sin utbildning, 1999-2003.

Under studietiden tillbringade hon en termin som utbytesstudent på Ole Bull Akademien på Voss, något som gjort avtryck i repertoaren.

Ann-Sofi älskar enkelheten och friheten i folkmusiken men backar inte för röstliga utmaningar. Hon vill att sång ska kännas naturligt och okonstlat både för utövaren och lyssnaren. Rösten ska vara ett lättillgängligt redskap för att få uppleva musik och sånggemenskap och det vill hon förmedla med sin undervisning!

 

Kontakt

Maria RöjåsKursföreståndare

Telefon: 073-026 23 60
E-post: maria.rojas@malungsfolkhogskola.se

Dela:

Hade du nytta av informationen?