Dans- och fiolspel

Malungshelgen, med fiol och sång

Kurstid

1 - 3 december 2023

Anmälan

Sista anmälningsdag 27 oktober.  
Välkommen med din anmälan! 

Kursbeskrivningar

Fiolkursen

Adrian Jones är uppvuxen i Leksand och har folkmusiken från trakten via Kungs-Levi Nilsson och Jonas Holmén i Rättvik. På senare år har han utforskat spelmansmusiken från Leksand vidare via inspelningar och äldre uppteckningar.

Under kursen får du lära dig ett antal låtar och höra om spelmännen från trakten. Dessutom får du ta del av en hel del fiolteknik för att få liv i låtarna, verktyg för både sväng och intonation. Vi kommer också prata en del om tolkning och eget uttryck.

Du ska behärska ditt instrument bra och vara van att lära dig låtar på gehör.

Sångkursen

Under den här helgkursen kommer du att få prova på olika inriktningar inom folksång både vad gäller repertoar/stilkännedom och gestaltning.

Sofia Sandén lär ut olika repertoar som t.ex. lyriska visor, folkliga koraler, vallvisor och trallning. Sångerna som lärs ut tar delvis avstamp från traditionsbärare från Leksand.

Ni kommer få testa lättare form av flerstämmighet och improvisation inom folksång men du kommer också att få verktyg till egen röstutveckling.

Som deltagare bör du vara van att sjunga på gehör.  

Kostnader

All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Kost och logi samt en omkostnadsavgift på 300 kr tillkommer.

Kostnad - inklusive måltider
Ej logi, lägsta kostnad för kursen (alla måltider ingår) 570 kr
Dubbelrum (i mån av plats) 1210 kr
Enkelrum (i mån av plats) 1330 kr
Sovsal (Madrass på golvet) 830 kr

 

Tillägg boende:
Sänglinne
(lakan, påslakan, örngott, stor + liten handduk)
145 kr
Hyra av kudde/täcke (sovsal) 110 kr
Städning (rum) 450 kr

 

ansök_fiolkurs.png

ansök_sångkurs.png

 

Kontaktbild-sofia_sanden.png

Sofia Sandén

Sofia Sandén är en mångbottnad sångerska och folkmusiker från Leksand. Har rönt framgångar i bland annat folkmusikgruppen Ranarim med skivinspelningar och turnéer i Japan, USA och Europa. Är nu aktuell med duon SÅNGSYSTRAR tillsammans med sångerskan Ulrika Bodén som släppte skiva i maj 2022. Hon kan även höras i Folkmusiktrion Sandén-Nygårds-Carr samt i barnföreställningen Långt bort i skogen.

Sofia är anställd som lärare i folksång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 2019 emottog Sofia Region Dalarnas kulturpris.

Motivet löd:

”Sångerska som med lekfullhet och glödande scennärvaro får oss att lyssna och beröras. Likt ett skogsrå med stadiga kängor ger hon röst och styrka åt den folkliga musikgenren och väjer inte för otrampade stigar”.

 

 

 

kontaktbild_Adrian_Jones.png

Adrian Jones

”Den viktigaste faktorn i musicerande är lust. Lusten är vårat bränsle, den måste hela tiden fyllas på. Lusten får oss att vilja berätta, snarare än att reproducera någonting gammalt. Med ett tydligt avstamp i traditionen, hur musiken har förts framåt, blir låtarna verktyg till våra uttryck idag. Och lusten växer sig allt starkare.”

Adrian Jones är uppvuxen i Leksand och bosatt i Ås, Jämtland. Hans första lärare var Jonas Holmén och Kungs-Levi Nilsson, men han har även med sig mycket annat genom möten med flera framstående spelmän i Siljansbygden, från studier  och i Jämtland.

Adrian är utbildad vid institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan, där han har en konstnärlig master med fokus på fiol, altfiol och komposition. Efter många år med andrastämmor, arrangering och ensemblespel i fokus har hans intresse för melodispelet växt sig allt starkare, särskilt musiken hemifrån Leksandstrakten.

Utöver undervisningen på fiolkurserna är Adrian verksam som spelman och musiker i olika grupper. Han tycker särskilt mycket om att skriva musik där folkmusik får möta kammarmusik och andra stilar.

 

 

Expeditionen

Telefon: 0280-143 00
E-post: info@malungsfolkhogskola.se

Hade du nytta av informationen?