Vissångare

Folkmusik, sång (6 veckor) HT22

På den här kursen får du möjlighet att smaka på den vokala folkmusikens breda utbud av sånger och stilar. Du får jobba med din röst och öva upp ditt gehör i samsång med andra. Vi tittar både bakåt och framåt; var har sångerna sjungits och hur kan det ha låtit? Och hur kan vi använda sångerna idag?

Kurstid

29 augusti - 7 oktober 2022

Ansökan

Ansökan är öppen.
Välkommen med din ansökan!

Kurslängd & omfattning

6 veckor. Heltid.

Kursbeskrivning

På den här kursen får du möjlighet att smaka på den vokala folkmusikens breda utbud av sånger och stilar. Du får jobba med din röst och öva upp ditt gehör i samsång med andra. Vi tittar både bakåt och framåt; var har sångerna sjungits och hur kan det ha låtit? Och hur kan vi använda sångerna idag?

Kursens huvudsakliga innehåll

  • Repertoar. Du lär dig sånger från olika områden inom den svenska/nordiska folkmusiktraditionen, t.ex. vallvisor, koraler, trallar och ballader. Allt lärs ut på gehör så du behöver alltså inte kunna noter.
  • Folkmusikkunskap. Du får lära dig om sångernas historik och funktion, lyssna på traditionsbärare och testa olika stilar, ornament och sångsätt.
  • Omskapande och nyskapande. Vi improviserar, sjunger stämmor och funderar över sångernas plats i vår tid.
  • Röst. Du får lära dig hur du kan träna din kropp och din röst och vad som kännetecknar ett så kallat ”folkligt sångsätt”.

Kursen vänder sig till dig som

  • vill ägna några veckor åt ditt personliga intresse och din egen sångutveckling
  • är nyfiken på och vill bredda dina kunskaper om svensk/nordisk vokal folkmusik
  • vill bli bättre på att sjunga, både tekniskt och musikaliskt

Lärare på kursen är Maria Röjås och Ann-Sofi Nilsson.

 

Kostnader

All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Möjlighet till internatboende på skolan finns.

En omkostnadsavgift tillkommer: 600 kr/termin för internatboende, 800 kr/termin för övriga. Mer information om våra avgifter samt priser för boende hittar du på vår prislista.

Studiemedel

Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Gymnasienivå (A2)Mer information på www.csn.se och på www.folkhogskola.nu

Kan erhållas på kursen

Intyg.

Kontaktbild-ann-sofi.png

Ann-Sofi Nilsson

Ann-Sofi Nilsson från Malung har sjungit och dansat sedan barnsben.

2015 började hon jobba som sånglärare på skolan och har också undervisat bl.a. på Musikhögskolan Ingesund 2009-2019. Det var också där hon fick sin utbildning, 1999-2003.

Under studietiden tillbringade hon en termin som utbytesstudent på Ole Bull Akademien på Voss, något som gjort avtryck i repertoaren.

Ann-Sofi älskar enkelheten och friheten i folkmusiken men backar inte för röstliga utmaningar. Hon vill att sång ska kännas naturligt och okonstlat både för utövaren och lyssnaren. Rösten ska vara ett lättillgängligt redskap för att få uppleva musik och sånggemenskap och det vill hon förmedla med sin undervisning!

 

Kontaktbild-Maria Röjås_2.png

Maria Röjås

Maria har arbetat på folkmusikkurserna på Malungs folkhögskola sedan 1985, då hon tog examen på Musikhögskolan i Stockholm. Som lärare är – och har hon ofta varit – anlitad på kurser runt om i landet. Och som folkmusiker har hon vid sidan om lärarjobbet turnerat flitigt, framför allt i Skandinavien.

”Lärande är ingen prestation, det är ett tillstånd.”

Detta tillstånd präglas av lust och respekt – två viktiga beståndsdelar som folkhögskolan och dess undervisningsformer är speciellt duktig på att skapa och vidmakthålla.

 

Maria RöjåsKursansvarig

E-post: maria.rojas@malungsfolkhogskola.se

Ansök här

Dela:

Hade du nytta av informationen?