Region Dalarnas webbplats använder cookies för att fungera bra.

Läs mer om användningen av cookies här.

 

Kvinnor som täljer dalahästar

Läsa och Skriva i Dalarna - SI-kursen

Ett kreativt möte med språk, litteratur och kultur. Sommarkurs i svenska för utländska studerande och svenska som andraspråkstalare.

Kurstid

23 juli – 10 aug 2019

Sista ansökningsdag

31 mars 2019

Svensk litteratur lever - det svenska språket andas

Kursen ges på språknivå B2. Detta är en kurs där möten och kreativitet står i fokus. Vi samtalar med verksamma författare och andra personer som dagligen arbetar med det svenska språket. För att uppleva litteratur, kultur och språk i olika miljöer gör vi studiebesök. Genom skrivande i kreativa former närmar vi oss det svenska språket. Välkommen till en kurs som kan ge dig nya perspektiv!

Kursens innehåll

Kursen har starkt fokus på aktiv användning av det svenska språket i olika former. Vi skriver och pratar med tonvikt på kommunikation snarare än på grammatik och fonetik. Nutidens litteratur och kultur står i centrum, men vi ser också till ett historiskt perspektiv.

Utgångspunkt för undervisningen, såväl skriftlig som muntlig, är författares och kursdeltagares eget material. Kontakter och samtal med författare ingår, liksom studiebesök, filmvisningar och andra aktiviteter.

Studiebesök genomförs exempelvis på Selma Lagerlöfs Mårbacka, Zorngården i Mora och Arvselens levande fäbod i Malung. Kursen innehåller även möjlighet att prova på andra kulturaktiviteter i Dalabygden så som svensk folkdans, vissång samt smide. En dag ägnas åt friluftsliv vid Hättsjöstugan (ägd av skolans kamratförbund) där fiske, bad, kanot, bastu och matlagning utomhus ingår.

Att upptäcka – natur och kultur

Kursprogrammet är intensivt men möjlighet till egen tid ges naturligtvis också. Skolan ligger naturskönt vid Västerdalälven på promenadavstånd från centrala Malung. Det finns cyklar att låna om man vill se mer av naturen och de vackra omgivningarna. På skolan finns ett bibliotek samt tillgång till datorer att använda under egen tid. Det pågår sommarkurser i folkmusik och smide samtidigt som denna kurs, vilket ger möjlighet till fina kulturmöten på skolan.

Kursens lärare

Kursens huvudlärare Agneta Kempe och Åsa Vikström har mångårig erfarenhet av undervisning i svenska som främmande språk, bland annat som utlandslektorer. Även folkhögskolans ordinarie personal deltar i kursverksamheten och medverkar under utflykter.

Kontakt

Karin DanielssonKursföreståndare

Telefon: 072-741 43 00
E-post: karin.danielsson@malungsfolkhogskola.se

Aleksi AlösjinFd studerande

E-post: alexis001@mail.ru

Ieva PaskauskaiteFd studerande

E-post: ieva.paskaus@gmail.com

Dela:

"Man måste besöka Malung åtminstone en gång i livet! TACK!" "Många fantastiska erfarenheter, vänskaper och ett riktigt möte med det Sverige som jag bara kände från läroböcker och lektioner. Tack för allt!" "Att få nya impulser och idéer var ett viktigt element för mig."

Citat från studerandeutvärdering

Hade du nytta av informationen?