Glad tjej med bok

Läsa och Skriva i Dalarna – ett kreativt möte med språk, litteratur och kultur

Sommarkurs i svenska för utländska studerande och svenska som andraspråkstalare. Kursen ges på språknivå B2

Kurstid

26 juli–13 augusti 2022

Den svenska litteraturen lever, det svenska språket andas!

Detta är en kurs där möten och kreativitet står i fokus. Vi samtalar med verksamma författare och andra personer som dagligen arbetar med det svenska språket. För att uppleva litteratur, kultur och språk i olika miljöer gör vi studiebesök. Genom skrivande i kreativa former närmar vi oss det svenska språket. Välkommen till en kurs som kan ge dig nya perspektiv!

Kursens innehåll

Kursen har starkt fokus på att deltagarna ska använda det svenska språket aktivt, framför allt genom att prata och skriva. Vi jobbar inte så mycket med grammatik och fonetik. Nutidens litteratur och kultur står i centrum, men vi ser också till ett historiskt perspektiv. Utgångspunkt för undervisningen, såväl skriftlig som muntlig, är författares och kursdeltagares eget material. Kontakter och samtal med författare ingår, liksom studiebesök, filmvisningar och andra aktiviteter. Studiebesök genomförs exempelvis på Selma Lagerlöfs Mårbacka, Zorngården i Mora eller Arvselens levande fäbod i Malung. Kursen innehåller även möjlighet att prova på andra kulturaktiviteter i Dalabygden såsom svensk folkdans, vissång eller järnsmide. En dag ägnas åt friluftsliv vid Hättsjöstugan (ägd av skolans kamratförbund) där fiske, bad, kanot, bastu och matlagning utomhus ingår.

Att upptäcka – natur och kultur

Kursprogrammet är intensivt, men möjlighet till egen tid ges naturligtvis också. Skolan ligger naturskönt vid Västerdalälven på promenadavstånd från centrala Malung. Det finns cyklar att låna för den som vill se mer av naturen och de vackra omgivningarna. På skolan finns ett bibliotek samt tillgång till datorer att använda under egen tid. Det pågår sommarkurser i folkmusik och hantverk samtidigt som denna kurs, vilket ger möjlighet till fina kulturmöten på skolan.

Kursens lärare

Kursens huvudlärare Agneta Kempe och Åsa Vikström har mångårig erfarenhet av undervisning i svenska som främmande språk, bland annat som utlandslektorer. Även folkhögskolans ordinarie personal deltar i kursverksamheten och medverkar under utflykter.

Citat från studerandeutvärdering

”Man måste besöka Malung åtminstone en gång i livet! TACK!”

Vad har den här kursen gett dig? ” Många fantastiska erfarenheter, vänskaper och ett riktigt möte med det Sverige som jag bara kände från läroböcker och lektioner. Tack för allt!”

”Att få nya impulser och idéer var ett viktigt element för mig.”

Info om ansökan

Ansök till kursen genom att fylla i och skicka in ansökningsblanketten nedan till
maria.kapla@malungsfolkhogskola.se senast den 31 mars 2022.

Ansökan behandlas endast tillsammans med språkintyg från lärare.
Betalande deltagare antas i mån av plats.

Priset för kursen är 10 000 kr. I det ingår kost, logi, sänglinne och handdukar.

 

Frågor och information om kursen

Maria KaplaKursföreståndare

E-post: maria.kapla@malungsfolkhogskola.se

Dela: