Textilt hantverk

Vill du arbeta med färg och form? På Textilt Hantverk får du testa mjuk slöjd; väv, maskor, stygn, skinn samt träslöjd och smide. Kursen ger kunskap för en hållbar livsstil.

Textilt hantverk erbjuder introduktion till och utveckling av hantverkstekniker och utgör en bra grund för vidare utbildningar, men är lika givande för dig som fritt vill undersöka och utveckla ditt textila språk.

Dalarnas textila tradition och kulturarv är en självklar inspiration, men även aktiva konstnärer och konsthantverkare från länet och andra delar av Sverige och världen inspirerar.

Vi arbetar experimentellt och kreativt med en mängd olika tekniker och material med egen formgivning. Vävning, sömnad och broderi är basen. Du får även prova på andra textila tekniker såsom garntekniker, textiltryck, textilfärgning, skinnsömnad samt trähantverk och smide. Ett nära samarbete sker med kurserna Estetisk Plattform och Modeakademin. Viktiga inslag i kursen är studiebesök och utställningsarbete.

Kursen genomsyras av hållbarhetstänk och klimatsmart utveckling där återbruk är en naturlig del i kursen. För att kunna ta det textila hantverket in i framtiden behöver vi också känna till dess dåtid och därför vävs även historik in i samtliga moment. Vi jobbar med att tradera kunskap och vi värnar om det immateriella hantverket. Vi ser gärna sökande i alla åldrar och med olika erfarenheter och bakgrund för gruppens mångfald och gemensamma lärande.

Efter kursen kan du studera vidare på högre utbildningar inom textil och hantverk. Du kan också använda dina kunskaper som kursledare inom studieförbund, jobba i hantverkskollektiv eller utveckla eget klimatsmart skapande. Kursen kan också utgöra en kreativ paus eller leda till en rikare fritid.

 

Kursplan


Formgivning
Materiallära
Garntekniker
Broderi
Sömnad
Vävning
Färgning
Textiltryck
Skinnsömnad
Träthantverk

Under ansökan till skolan, kan du läsa om antagningskriterier, kostnader och hur du ansöker.

Hade du nytta av informationen?