Tavla i emalj som föreställer en mjölnare på väg från kvarnen i ett snötäckt landskap.

Mjölnaren, årtal okänt

Nyhet – 01 februari 2021, kl. 00:00

Konstverk av emalj (40x50 cm) av den svenske konstnären Yngve Svedlund. Mjölnaren är placerad i Rehabhusets café i Falun.

Mjölnaren visar en mjölnare på väg från kvarnen, med mjölsäcken på sparken. Omgivningen består av ett snötäckt vinterlandskap i starka blå och lila toner.

Konstverket är tillverkad av emalj, som är en glas- eller glasliknande beläggning vilken bränns fast på ett hårt underlag, vanligtvis metall. Tekniken är inte jättevanlig att arbeta med bland konstnärer idag, men sedan 1974 driver föreningen Emaljverkstaden en verkstad invid Oscar lave gruva i Falun. Föreningen består av ett antal yrkesverksamma konstnärer och säkerligen tillverkade Svedlund sitt verk Mjölnaren i Emaljverkstaden någon gång på 70-80 talet.

I Regionens konstsamling finns för närvarande 411 verk gjorda i emalj. Yngve Svedlunds Mjölnaren är placerad i Rehabhusets café i Falun.

Om konstnären

Yngve Svedlund (1925-2017) var en svensk grafiker, tecknare och målare. När Svedlund var liten flyttade familjen från Gästrikland till Enviken utanför Falun där växte han upp.

Dalarnas natur och vardagsliv inspirerade Svedlund mycket i hans konstnärskap och bland hans verk finns flera motiv och händelser som utspelar sig i Dalarna, som gårdsauktioner, timmerarbete, roddtur i Dalaälv, midsommar i Marnäs. Yngve Svedlund kan även kallas en ”arbetslivs-målare” då hans främsta motivkälla var småbrukarnas och torparnas liv före landsbygdens rationalisering.

 

Tillbaka

Dela: