Olja på duk (76x61 cm) av konstnären Bertil Johnsson.

Gårdsplanen Carlmatts Söderbärke, 1970

Nyhet – 01 juni 2021, kl. 06:00

Olja på duk (76x61 cm) av konstnären Bertil Johnsson. I Region Dalarnas konstsamling finns sex målningar av Johnsson, Gårdsplanen Carlmatts är placerad i ett samtalsrum på BUP på Falu lasarett.

"Jag sysslar med berättande bilder om landskap och händelser. Ljus, färg och rörelse liksom givetvis innehållet, ser jag som det viktigaste i mina tavlor".

Bertil hade inte behov av att resa för att hitta inspiration, för honom var det tillräckligt att beskriva det som fanns i närheten: landskapet, rummen, naturen. Bilden Gårdsplanen Carlmatts visar just utsikten från familjens gård i Söderbärke.

Om konstnären

Bertil Johnsson föddes i Ängelholm i nordvästra Skåne med både skyltmålare och tavelmålare i släkten. Vid 4 års ålder flyttade familjen till Stockholm. Johnsson började på nuvarande Konstfack redan vid 15 års ålder och därefter studerade han på Konsthögskolan.

Kärleken och möjlighet till ateljé tog honom till Söderbärke i Smedjebackens kommun, där han levde och verkade till sin död 1980, endast 54 år gammal.

Tillbaka

Dela: