Kring lägerelden, 2018

Nyhet – 01 augusti 2020, kl. 11:00

Skulptur i syrafast stål på MDF-platta av den norska konstnären Fredrik Raddum. Inköpt till konstsamlingen 2018 och placerad i sammanträdesrummet Futurum i Regionkontorets lokaler i Falun.

Kring lägerelden är centralt placerad i Futurum som är Region Dalarnas största sammanträdesrum. Här samlas regionfullmäktige, nämnder och andra arbetsgrupper för att diskutera och fatta beslut kring olika frågor.

Vad gör en skulptur som den här med just det här rummet och med dem som vistas i det? En skulptur föreställande en eld i blank syrafast stål, placerad i mitten av ett mötesrum? Ett rum med ett namn som är präglat av seriositet, där mötesdeltagarna har stora områden att ta sig an och påverka. Skulpturens form känns igen. Den utgör ett fundament till associationsbanor för betraktaren. En lägereld, vilken människor genom tider samlas kring för att samtala, lyssna och värma sig. En lägereld som skapar lugn, gemytlighet och stämning.

Om konstnären

Fredrik Raddum är en norsk konstnär som använder sin konst som ett medel för det lekfulla och allvarliga. Raddum populariserar allvarliga teman och förkroppsligar dem i tragikomiska djur och mänskliga skepnader som liknar tecknade figurer. Raddum är utbildad på National Academy of Art i Oslo. Hans konst är utställd på olika platser runt om i världen.

Tillbaka