The Moonlight Room, 2010

Nyhet – 01 juli 2020, kl. 00:00

Fotografi ur serien Sunken Gardens av Helene Schmitz. Just nu på reparation efter en skada, men ska åter monteras i korridoren på förlossningen, Falu lasarett.

The Moonlight Room. Våren 2010 gjorde fotograf Helene Schmitz en resa till Surinam i Sydamerika, i fotspåren på Daniel Rolander, Linnés mest förbisedda och bortglömda lärljunge. En fjärilsfarm mitt i djungeln och ägarens försök att tygla en till synes omättlig natur bortom all kontroll fångade hennes intresse. Vistelsen ledde till bildserien Sunken Gardens.

The Moonlight Room visar ett fjärilstält där natur och växter spränger sig igenom det bräckliga nätet och i bilden tycks man tappa begreppet om vem som har makten över platsen, människan eller naturen.

Om konstnären

Helene Schmitz konstfotografiska bana började vid 40 års ålder. Helene studerade film och konsthistoria då hennes barndomshem, en lägenhet i Stockholm plötsligt brann ner. Spåren efter ett hem och en brand ledde till hennes första konstfoto-bok och hennes intresse för naturens krafter, relationen mellan människa och natur och människans vilja att styra naturen är ett fortsatt tema i hennes konstnärliga arbete. Ofta ser man både skörhet, styrka och poesi i hennes bilder.

Tillbaka

Dela: