Målning som föreställer ett vinterlandskap i solljus.

Vinterafton, årtal okänt

Nyhet – 01 december 2020, kl. 10:05

Olja på duk (64x78 cm) av den svenske konstnären Anders Altzar. Vinterafton är placerad i personalrummet på lung- och allergimottagningen på Falu lasarett.

Målningen föreställer ett vinterlandskap i solljus. Ett skogs-beklätt berg syns i bakgrunden där solen lyser på kanten av berget, kanske är den på väg ner. Björkarna, marken och taken är täckta med snö och det ryker ur skorstenen på en stuga. Eller är det fäbodar vi ser? På marken syns spår av fotsteg och av sparkskenor i snön. Ett motiv en gärna skulle vilja vandra omkring i, denna vinter.

Vinterafton är placerad i personalrummet på lung- och allergimottagningen på Falu lasarett.

Om konstnären

Anders Altzar som föddes 1886 i Siljansnäs och avled 1939 i Leksand tillhörde en gammal spinnrocks-svarvarsläkt i Dalarna. Med hjälp av en mecenat, som hade upptäckt hans konstnärliga förmåga, fick han som 17-åring möjligheten att utbilda sig på Kungliga Konstakademin i Stockholm.

Altzar bosatte sig 1920 i Leksand där han verkade fram till sin död. Han var en av de mest produktiva av dalmålarna och målade i huvudsak landskapsmotiv från fäbodvallar i Dalarna. Altzar hade separatutställningar i bland annat Stockholm, Göteborg, Leksand, Falun och Mora.

Tillbaka

Dela: