Forskare vid Region Dalarna i Vetenskapsradion Forskarliv i P1

Nyhet – 22 juni 2022, kl. 15:58

Hur är det att vara läkare och forskare i Region Dalarna? Maria Hårdstedt, läkare på vårdcentralen i Vansbro och forskare vid Centrum för Klinisk Forskning (CKF) Dalarna berättar om detta i Sveriges Radio P1:s program Vetenskapsradion Forskarliv.

Nyligen intervjuades Maria Hårdstedt i CKF-villans trädgård vid Falu lasarett av Lena Nordlund för programmet Vetenskapsradion Forskarliv i P1. Maria Hårdstedt berättar i programmet om sin forskning kring simningsorsakat lungödem (SIPE) och om hur det är att vara läkare och forskare i Region Dalarna. Simningsorsakat lungödem innebär att man får ökad vätska i lungorna vid simning i kallt öppet vatten. Man drabbas av hosta, andnöd och låg syresättning i blodet. SIPE drabbar knappt 1 av 200 som simmar Vansbrosimningen varje år. För de allra flesta går symptomen över på några timmar om man avbryter simningen och får behandling - men man kan bli dålig och behöva sjukhusvård.

Allt fler simmar i öppet vatten och kunskap om SIPE är viktigt för säkerheten vid simning i öppet vatten. Studien om SIPE vid Vansbrosimningen har bidragit med unika data om ett tillstånd där det finns begränsat med kunskap. Intervjun sänds torsdag 23 juni i Forskarliv på P1.

https://sverigesradio.se/avsnitt/hon-forskar-om-lungproblem-som-kan-drabba-simmare-vansbrosimmet-ar-forskningslabb

image0i46a.png

Tillbaka