Kulturtolksdoulor - Stöttar kvinnor från utomeuropeiska länder före, under och efter förlossningen.

Nyhet – 14 oktober 2021, kl. 11:00

Forskningen genomförs av Karolinska institutet, Centrum för Klinisk Forskning Dalarna och Högskolan i Dalarna.

Ena delen i forskningsprojektet består av en randomiserad kontrollerad studie med kvinnor på fem olika mödravårdscentraler, samt intervjustudier med barnmorskor, läkare och doulor på sjukhus i Region Stockholm. Den andra delen, en registerstudie i Göteborg där man tittade på bland annat kejsarsnitt, sugklocka och bristningar.

Forskningen har genomförts av Karolinska institutet, Centrum för Klinisk Forskning Dalarna och Högskolan i Dalarna och finansieras av Region Stockholm och FORTE.

Lyssna på inslaget med Nozha El-Artab om hur hon och hennes doula Hanane Dalil tog sig an förlossningsrädsla och en tuff förlossning:

Ny i Sverige och ensam – Nozha El-Artab hade en doula vid sin sida: ”Fick min rädsla att försvinna” (extern länk)

Hör också Erica Schytt (professor och chef på CKF dalarna) förklara resultaten i studen:

Forskare om kulturtolksdoulorna: ”Rollen behöver utvecklas” (extern länk)