Biblioteken under corona

Nyhet – 30 april 2020, kl. 09:14

I de flesta kommuner är biblioteken öppna och kärnverksamheten fortgår under coronakrisen. Omställning till nya och alternativa lösningar för att hålla verksamheten igång märks över hela landet. Kungl. biblioteket har gjort en sammanställning över folkbibliotekens verksamheter med anledning av Corona.

Under hösten 2015 var folkbiblioteken snabba på att ställa om sin verksamhet för att möta nya användargrupper i och med ökat antal flyktingar. På liknande sätt har kommunernas bibliotek rekordsnabbt ställt om efter de nya förutsättningarna under den pågående pandemin.

Man ser att folkbiblioteken har ökat tillgängligheten genom nya tjänster för lån av medier i fysisk form, såsom böcker och filmer. Framför allt noterar man ökad tillgång till streamad film och utökad tillgång till e-medier. Generellt sett har digitala lösningar för att nå ut till användarna fått ett rejält uppsving.

Läs Kungl. bibliotekets sammanställning här.