Kunskapsdagar 2019

Nyhet – 12 november 2019, kl. 09:13

I tisdags och onsdags höll vi årets Kunskapsdagar, två heldagar då vi fokuserar samverkan för de små barnens språkutveckling i Dalarna.

Det är inom arbetet med ett språknätverk i Dalarna som vi en gång om året samlas över professionsgränserna för att fokusera läsning och litteratur för de allra minsta i samhället.

I tisdags möttes barnhälsovård, bibliotek, förskolepersonal och logopeder på Mora folkhögskola och på den ena av våra två gästföreläsare i år - litteraturpedagogen Agneta Edwards - som pratade om bilderböckernas betydelse och olika form och hur det kan gå till när man samtalar om böcker med barn.

Förutom en presentation av arbetet med språknätverket hittills, kom samverkansledaren Evelina Hilmersson från folkhälsan och höll i en riktigt bra workshop där vi deltagare fick tänka och visualisera kring hur vi på bästa sätt samverkan lokalt kring små barns språkutveckling.

Här hittar ni Evelinas presentation som PDF:

Samverkan och samverkanskompetens.pdf

På onsdagen fick vi istället för en djupdykning i bilderbokens fantastiska värld lyssna på doktorn i kognitiv neurovetenskap - Sissela Nutley - som är aktuell med sin bok Distraherad: hjärnan, skärmen och krafterna bakom.

Ludvika bibliotek avslutade båda dagarna med att berätta om sitt arbete med Barnbiblioteken i Ludvika och sin samverkan i detta med förskola och barnhälsovård lokalt, där det senaste bland annat inneburit att ett Läsande väntrum kommit till på familjecentralen VillGott.

Tack alla ni som deltog på dagarna!

För frågor eller annat kring dagarna, hör av dig till

malin.magnussonbarle@regiondalarna.se