Aktuellt om terapirekommendationerna

En större revidering av terapirekommendationer görs vartannat år. Här på webben uppdateras texten löpande vid behov. De senaste ändringarna finns listade längst ned på den här sidan.

Dalarnas Läkemedelskommitté har tillsammans med tjugotalet terapigrupper tagit fram de terapirekommendationer du hittar här. Rekommendationerna är avsedda för rutinsjukvård och tar i första hand upp vanliga läkemedel som används till stora diagnosgrupper av ”normalpatienter”. Syftet är att hjälpa dig som förskrivare att initiera läkemedelsbehandling på ett medicinskt säkert och hälsoekonomiskt optimalt sätt med hänsyn också tagen till läkemedlets miljöeffekt. De rekommenderade förstahandsvalen inom de största diagnosgrupperna finns också sammanfattade i listan Basläkemedel, som du hittar via www.regiondalarna.se/baslakemedel.

I årets upplaga är kapitlet om fysisk aktivitet kompletterat med korta diagnosspecifika råd i utvalda avsnitt. Det separata kapitlet om motiverande samtal har utgått ur boken och vi hänvisar till det material som finns på www.regiondalarna.se/plus.

Utöver terapirekommendationerna vill Läkemedelskommittén även ge dig som förskrivare följande råd och påminnelser:

  • Många läkemedel kan köpas både receptfritt och på recept. Tumregeln är att vid kortvariga behov understigande tre månader kan patienten hänvisas till egenvård, vilket i de flesta fall blir både enklare och till en lägre kostnad för patienten. För mer information se riktlinjen ”Receptfria läkemedel på recept” (intern länk, åtkomst endast inom Region Dalarnas nätverk).
  • Planera uppföljning och utsättning redan vid insättning. Det är lika viktigt som att välja rätt preparat. Glöm inte att dokumentera i journalen så det blir möjligt för andra kolleger att följa din tanke!
  • Delegerad läkemedelshantering innebär att hemsjukvården eller SÄBO ansvarar för patientens läkemedel. Oftast i DOS påsar. Hemsjukvården kan i sin tur delegera till hemtjänsten att dela ut medicin. Alla medicinändringar, akutbeställning av påsar eller helförpackning av t.ex. antibiotika, måste meddelas ansvarig sköterska i hemsjukvården. Använd favoriten ”delegerad läkemedelshantering” i läkemedelslistan. Då minskar risken att det missas och det är lätt att hitta rätt kontaktperson. Tänk också på att hemtjänsten måste dela ut medicinerna på de klockslag som är angivet på DOS påsarna. Försök därför samla så många läkemedel som är praktiskt och medicinskt möjligt på samma tid.
  • NT-rådet bedömer om ett nytt, kostsamt läkemedel bör, kan eller ska avstås från att användas utifrån vad som är en acceptabel kostnad i förhållande till patientnyttan. Det är främst sjukhusläkemedel (rekvisition), men kan även gälla receptläkemedel. I vissa fall finns ett nationellt behandlingsråd som tar beslut om eventuell behandling för enskilda patienter. Region Dalarna har ett principbeslut att följa NT rådets rekommendation. Rutin Kostsam läkemedelsbehandling (intern länk, åtkomst endast från Region Dalarnas nätverk) används då NT råds rekommendation saknas, är otydlig eller att man i det enskilda fallet vill använda läkemedlet trots avstårekommendation. Syftet är att samla ihop relevanta fakta för att kunna ta ett så välgrundat beslut som möjligt.

Utöver ”Terapirekommendationerna” och dess kortversion ”Basläkemedel” finns ”Rekommenderade läkemedel för barn” och ”Läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre” gemensamt framtagna av läkemedelskommittéerna i Uppsala-Örebroregionen. Du når alla rekommendationer via www.regiondalarna.se/terapirekommendationer.

Gunnar Domeij
Ordförande
Dalarnas läkemedelskommitté

 

Revidering Terapirekommendationer 2024-2025

I samband med revideringen för Terapirekommendationer 2023-2024 har följande större ändringar gjorts

Blod
B12-och folsyrebrist: Smärre ändringar i skrivning kring bl.a S-MMA.
Järnbrist: Uppdaterad dosering peroralt järn
Koagulation: Generiskt namn dabigatran, information om fuktkänslighet dabigatran borttagen, länk till vårdrutin för uppföljning av DOAK tillagd.

Endokrina sjukdomar
Diabetes typ 1: Nedkortad text. Tillägg angående avrådan från SGLT2-hämmare.
Diabetes typ 2: Hela kapitlet uppdaterat och förtydligat. Förtydligande kring normoglykem ketoacidos vid SGLT2-hämmare.
Primär hypotyreos:Omarbetad text, förtydligande kring dosering och förmånsstatus.
Tyreotoxikos:Snabb kontakt med endokrinolog, tidig insättning betablockad om hjärtklappning

Hjärta-kärl
HFpEF:Evidens för behandling med SGLT2-hämmare och diuretika
HFrEF:Tillägg info om normoglygem ketoacidos SGLT2-hämmare. Text om järninfusion struken. SGLT2 och Eplerenon lyfts till förstahandspreparat
Hypertoni: Rek:mmendation eplerenon borttagen.
Lipidrubbning:Tillägg text om förhöjda triglycerider samt icke-farmakologisk behandling

Hud
Bensår: Ny text om basbedömning och sårrengöring
Eksem: Rekommendation propylenglykol kutan emulsion borttagen, för tunn för atopiker.
Hyperhidros:Rekommendation oxybutynin borttagen, ersatts av solifenacin och Axhidrox
Aktiniska keratoser: Tolak förstahandspreparat vid aktiniska keratoser

Infektionssjukdomar
Antibiotika vid nedsatt njurfunktion:Tagit bort egna tabeller och hänvisar till nationella rekommendationer
Antiviral behandling av covid-19: Nytt avsnitt
Hud- och mjukdelsinfektioner: Kortat avsnitt med mer hänvisningar till nationella rekommendationer. Förtydligande kring antibiotikabehandling av infekterade sår.
Influensa, antiviral profylax och behandling: Lagt till text om behandling oavsett vaccinationsstatus
Luftvägsinfektioner exkl pneumoni: Minskad textmängd generellt, i större grad hänvisning till Stramas App och behandlingsrekommendationer.
Pneumoni: Justerade doseringar amoxicillin, meropenem och cefotaxim
Tarminfektioner: Rekommendation metronidazol till förstagångs-CDI samt ileus/toxisk dilataion justerad. Tillägg rekommendation fidaxomicin vid hög recidivrisk tillsammans med faktorer som medför hög risk för recidiv.
Urinvägsinfektioner: Förtydligande kring KAD
Urinvägsinfektioner på sjukhus: Gentamicin rekommenderat tillsammans med tobramycin. Ändrad skrivning allvarlig pc-allergi.

Kvinnosjukdomar
Antikonception:Tillägg miljöhänsyn val av preventivmedel.
Atrofisk kolpit: Uppdaterad text rörande patienter med pågående bröstcancerbehandling.
Hyperemesis:Postafen förstahandspreparat. Tillägg andrahandsalternativ Xonvea. Rekommendation metoklopramid borttagen.
Klimakteriebesvär: Lägsta styrkor Estradot utgått ur förmån. Activelle förstahandspreparat i stället för Indivina pga restproblematik.
Menstruationsbesvär: Uppdaterad text menorragi. Ändrad dosering Provera.

Luftvägssjukdomar
Adrenalinpennor:Samtliga pennor förstahandsalternativ pga frekventa restnoteringar.
Allergisk rinit: Tillägg Ryaltris samt länk primärvårdens riktlinje
Akut astma/KOL, vuxna: Ändrad dosering po kortison
Akut astma, barn: Justerad dosering betametason
Astma, barn 0-5 år: Ändrat från barn under 7 år till barn 0-5 år. Förtydligat när underhållsbehandling är aktuellt. Rekommendation montelukast som förebyggande vid intermittent behandling borttagen.
Astma, barn 6-11 år: Utökat avsnitt med tydligare rekommendationer. Tidigare barn från 7 år, nu 6-11 år. Nyhet angående ICS-FABA vid behov. Rekommendation om underhållsbehandling ICS vid symtom > 2 ggr/månad.
Astma, vuxna: Introduktion av begreppet FABA. Kort förtydligande om eosinofiler vid utredning och uppföljning. Ny behandlingstrappa i enlighet med Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer. Nytt resonemang kring hållbarhet vid sällan-användning av ICS-FABA vb.
Hosta: Inga preparatrekommendationer
KOL: Ny gradering enligt GOLD A, B och E, tabell över detta samt hänvisning till ny behandlingstrappa enligt LMV. Nytt stycke avseende utsättning ICS. ICS-FABA inte aktuellt då grunden alltid är LABA-LAMA och tillägg ICS vid GOLD E. Uppdatering angående pneumokockvaccin enl LMV

Mag-tarmsjukdomar
Gallsaltsdiarréer: Nytt avsnitt
Exokrin pankreasinsufficiens: Nytt avsnitt
GERD: Pepcid lyft till förstahandspreparat. Utförligare text om icke-farmakologisk behandling.
IBD: Förkortat avsnitt med hänvisning till specialistgastroenterologi

Munhålans sjukdomar
Aftösa lesioner: Rekommendation Hexident borttagen.
Herpes labialis: Uppdaterad behandlingstid aciklovir vid recidiverande skov.
Muntorrhet: Tillägg tips intraoral smörjning med matolja.

Neurologi
Epilepsi: Texten omformulerad. Tillägg att vissa patienter kan ha kontakt för medicinering på vårdcentral med neurologmottagningen tillgänglig på konsultbasis. De vanligaste läkemedlen nämns.
Ischemisk stroke och TIA: Utförligare om uppföljning. Nytt stycke om accidentellt upptäckt ischemisk infarkt.
Essentiell tremor: Nytt avsnitt
Migrän: Rekommendation topiramat borttagen. Förtydligande att ej inte sumatriptan under aurafas. Mening om additiv effekt triptaner och NSAID/ASA struken. Ändrad dosering propranolol. Utförligare om icke-farmakologisk behandling.

Osteoporos
Omformulerat bla gällande bakgrund. Tillägg om förnyad behandling efter uppehåll med Aclasta.

Psykiatri
Depression och ångest: Tillägg Duloxetin som alternativ till SSRI. Även ytterligare preparat som alternativ till SSRI till särskilda patientgrupper beskrivna. Tips om fabrikat som tillåter extra långsam nedtrappning av venlafaxin. Ny skrivning om bariatriskt opererade patienter. Tillägg om uppföljning av compliance tidigt. Tillägg rörande interaktionsrisk escitalopram och PPI.
Substansbruk - alkohol: Påminnelse om att behandla tiaminbrist vid alkoholberoende tillagd.
Sömnstörningar: Nyinsättning zopiklon/zolpidem rekommenderas ej i öppenvård. Aritonin rekommenderat korverkande melatoninpreparat. Mer utförligt om interaktioner melatonin.
Ångest: Tillägg att quetiapin off label ej rekommenderas.

Reumatologi
Gikt: Något ändrat dosintervall prednisolon. Allopurinolbehandling kan inledas under pågående attack.

STI
Genital herpes: Förtydligande kring typ 1 och 2 samt rörande recidiv.
Mycoplasma genitalium: Förtydligande rörande provtagning av partner. Utförligare stycke om interaktion med QT-förlängande läkemedel.
Syfilis: Nytt avsnitt

Smärta
Omgjort upplägg med kapitelindelning efter akut-, långvarig cancerrelaterad- och långvarig icke cancerrelaterad smärta. Uppdaterad text om remiss till specialistkliniker.
Akut/kortvarig smärta: Kapitlet redaktionellt omskrivet för att passa ny avsnittsindelning med fokus på tidsförlopp. Tillägg rekommendation ketoprofen gel vid artros. Ändrat benämning NSAID till COX-hämmare. Lagt till tips om små förpackningar opioider samt länk till ny omräkningstabell. Uppdaterad text "svaga" opioider.
Långvarig cancerrelaterad smärta: Kapitlet redaktionellt omskrivet för att passa ny avsnittsindelning med fokus på tidsförlopp. Ändrat benämning NSAID till COX-hämmare. Lagt till länk till ny omräkningstabell. Uppdaterad text "svaga" opioider.
Långvarig icke cancerrelaterad smärta: Kapitlet redaktionellt omskrivet för att passa ny avsnittsindelning med fokus på tidsförlopp. Ändrat benämning NSAID till COX-hämmare. Lagt till länk till ny omräkningstabell. Uppdaterad text "svaga" opioider. Inga kortverkande opioider rekommenderas.

Urologi
Erektil dysfunktion: Invicorp tillagt som andrahandsalternativ.
Uretärstensanfall: Ändrat till upphandlat preparat ketorolak. Ketogan supp har avregistrerats.

Äldre
Demenssjukdomar: Undvik samtidig behandling med acetylkolinesterashämmare och antikolinergika. Förtydligande att donepezil ges till kvällen pga biverkan trötthet och tillägg att galantamin kan användas om det finns praktiska problem att dosera donepezil till kvällen.Utförligare om memantin vid måttlig till svår Alzheimers sjukdom. Varning neuroleptika vid Lewybodydemens.
Särskilda tillstånd att beakta hos äldre: Utförligare rörande möjliga symtom på konfusion. Escitalopram tillagt vid depression. Varning hyponatremi vid SSRI-behandling. Ändrat Oxazepam från 2:a handsval till 3:e handsval. Zopiklon kvar som 3:e handsval men har fått tillägg av orden i kortvarig användning, max 4 2 veckor. Tillägg avsnitt avsluta behandling z-preparat. Avsnitt om ulcus/reflux struket (ingen särskild information för äldre). Nytt avsnitt om UVI hos äldre.

Ögon
Blefarit: Utökat avsnitt med råd om egenvård.
Allergisk konjunktivit: Tillägg Zaditen som alternativ vid allergi mot konserveringsmedel.

ÖNH
Icke allergisk rinit: Tillägg information om avsvällning i samband med undersökning.