grafik

Fokus på psykisk hälsa i Dalarna

Under vecka 41 uppmärksammas organisationer, verksamheter och andra aktörer i Dalarna som tillsammans arbetar för en god psykisk hälsa i länet.

I samband med Världsdagen för psykisk hälsa som infaller den 10 oktober vill vi under den veckan fokusera på hälsan och på vad vi kan göra för att må lite bättre. I Dalarna är det många aktörer som är med i arbetet för en god psykisk hälsa. Mellan 5-11 oktober har du möjlighet att ta del av ett axplock av allt arbete som sker dagligen i föreningar, kommuner, regionen med fler.

Fokus på psykisk hälsa i Dalarna genomfördes för första gången 2019. I år blir det många digitala alternativ då vi ska fortsätta hålla avstånd till varandra, stanna hemma vid symtom och vara extra rädda om våra äldre och personer i riskgrupp.

Program vecka 41

Pågår under hela veckan:

Digitala samtal om psykisk hälsa

Under vecka 41 kommer ABF Södra - Östra Dalarna sända samtal med fokus på psykisk hälsa. Sändningarna kommer finnas på ABF Södra - Östra Dalarnas facebooksida.
Ingen kostnad och ingen anmälan krävs.
Arrangör: ABF Södra – Östra Dalarna

Medborgarhuset i Vansbro kl. 8.00–17.00

Må BRA!!! Hur då?
Utställning i entré medborgarhuset utifrån olika perspektiv på psykisk hälsa, måbra perspektiv, genom bilder, litteratur och texter och digitalt via dator 

  • Utställning i glasmonter entré medborgarhuset, litteratur på ämnet psykisk hälsa. 
  • utställning på skärmar, bilder gjorda av förskolebarn i kommunen på frågan: Må bra och var glad. Vad gör du för att bli glad när du är ledsen... 
  • Möjlighet för personer som besöker utställning att skriva några rader om vad som är psykiskhälsa och må bra för just dig. En anslagstavla finns och vi hoppas att du som besökare bjuder på några rader, absolut anonymt men läsbart för övriga besökare. 
  • Bord med information om olika verktyg utifrån psykisk hälsa, info, broschyrer mm. 
  • Digital information på biblioteket ang olika digitala gratisföreläsningar på ämnet psykisk hälsa, under hösten.
  • Anhörigstöd finns på plats 7/10 13:00-16:00,svarar på frågor. 

Ingen kostnad och ingen anmälan krävs.
Arrangörer: Vansbro Kommun, Anhörigstöd, Biblioteket, Förskoleverksamheten

”Filmfokus – Psykisk hälsa”

En filmpedagogisk katalog fullproppad med filmtips på temat ¨psykisk hälsa¨. Filmer för alla åldrar med tillhörande samtalsfrågor och övningar att göra i klassrummet, hemma eller i föreningssällskapet. En del av filmerna finns tillgängliga att se gratis via Filmriket Play. Distribueras digitalt och på Film i Dalarna (extern länk) 
Ingen kostnad
Arrangör: Film i Dalarna

5-11 oktober (valfri tid), speltid: 55 min

Plats: Digital sändning på nätet via plattformen Vimeo, länk 
Östra Teatern presenterar pjäsen Skuggsyskon! 

Pjäsen Skuggsyskon - om att växa upp med ett syskon med funktionsvariation.

Två män och en kvinna är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsvariation. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna… 

Anmälan: Kontakta Östra Teatern på info@ostrateatern.se och uppge "Fokus på psykisk hälsa i Dalarna".
En kod för att logga in på Vimeo mejlas sedan ut till deltagarna. 
Kostnad: 100 kr/person. Betalning via swish 070-797 64 64 (Ulrika Ragnar Borell, producent Östra Teatern). 
Arrangör: Östra Teatern (extern länk) 

Gagnefs vårdcentral 

Powerpoint-bilder med information om depression/ångest som rullar på TV:n i väntrummet. Bord med information och broschyrer utanför receptionen.


Region Dalarna har genom avdelningen för Hälsa och välfärd och den regionala samverkans- och stödstruktur där länets 15 kommuner och Region Dalarna samverkar inom socialtjänst och hälso- och sjukvård, fått i uppdrag att uppmärksamma "Fokus på psykisk hälsa i Dalarna" vecka 41. En arbetsgrupp bestående av representanter från länets kommuner och region har tillsammans med avdelningen för Hälsa och välfärd arbetat fram programmet för veckan.

Vård och stöd - Sätermodellen

Dela:

Hade du nytta av informationen?