Vaccinationsläget i Region Dalarna: 14 januari 2021

Pressmeddelande – 14 januari 2021

Med start idag publicerar Region Dalarna aktuella siffror över hur många i länet som har vaccinerat sig mot covid-19. Uppgifterna kommer att publiceras helgfria torsdagar på regiondalarna.se

14 januari: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Dalarna
Uppgifterna nedan avser registrerade vaccinationer mot covid-19. Registreringen av antal genomförda doser släpar efter något och efterregistrering av uppgifter förekommer.

Så många har fått sin första dos: 2 112

– Under föregående vecka fick samtliga äldre på äldreboendena i Dalarna sin första vaccindos mot covid-19. Det goda samarbetet med kommunerna har gjort att det har fungerat jättebra, säger Karin Stikå Mjöberg, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under nästa vecka planeras att riskgrupp plus 70 som har hemtjänst eller hemsjukvård ska börja vaccineras mot covid-19. Målsättningen är också att inleda vaccination av vård- och omsorgspersonal i kommunerna samt hälso- och sjukvårdspersonal i prioriterade verksamheter.

Region Dalarna börjar använda Modernas vaccin
Regeringen har idag beslutat att staten ska erbjuda ett försäkringsskydd för covid-vacciner levererade av företaget Moderna. Moderna omfattas inte av den försäkring som alla läkemedel omfattas av eftersom företaget är nytt på den svenska marknaden. Det här innebär att staten kommer att stå för kostnaderna för eventuella biverkningar och skador av Modernas vaccin.

– Jag är glad över att regeringen nu lyssnat på regionernas krav på ett formellt beslut kring löftet om försäkring, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

– Det är viktigt att framhålla att Region Dalarna tack vare regeringens beslut kan hålla oss till vår plan och utan förseningar fortsätta vaccinera Dalfolket, tillägger Ulf Berg.

Just nu är Pfizer-Biontechs och Modernas de två covid-vacciner som är godkända i Sverige och EU. Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan bli det tredje som godkänns inom EU, vilket beräknas ske i slutet av januari.

Vaccination av 70 plus påbörjas under februari 
Under vårmånaderna, med start i februari, börjar Region Dalarna att vaccinera i större skala. Vaccinationstillgången påverkar i vilken takt det sker.

Region Dalarna kommer att följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för vaccination av covid-19. Prioriterade grupper är personer som är 70 år och äldre, samt personer med bakomliggande medicinska tillstånd som ökar risken för allvarlig covid-19 sjukdom

– Region Dalarna kommer att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för vaccination av riskgrupper. Rekommendationer kommer också att påverkas av hur mycket vaccin som blir tillgängligt och hur vaccinerna fungerar. Vid stora mängder vaccin behöver inte strikta prioriteringar göras utan fler grupper kan vaccineras parallellt, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Tid för vaccinering kommer att kunna bokas via 1177.se e-tjänster
Ännu går det inte att boka tid för covid-vaccinering. När detta blir aktuellt kommer man kunna boka tid på sin vårdcentral. Detta görs via 1177.se e-tjänster. Den som inte kan boka tid via 1177.se e-tjänster kommer att kunna göra det på annat sätt. Region Dalarna kommer att informera hur och när det är möjligt att börja boka vaccinationstid.

Just nu förekommer det vaccinationsbedragare som ringer och uppger att de är från Folkhälsomyndigheten eller Region Dalarna.

– Jag vill understryka att ingen kommer att ringa och erbjuda vaccinering mot covid-19 i hemmet mot betalning och uppgivande av Bank ID, utan man bokar själv tid, blir kallad via brev eller rings in för att få sitt vaccin vid sin vårdcentralen eller annan lokal. Vaccination mot covid-19 är dessutom avgiftsfri, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

Sjukresor och bilersättning även för covid-19-vaccination
Tidigare har Region Dalarna beslutat om att alla personer 70 år och äldre, samt de som tillhör riskgrupp ska få bilersättning från och med 0 km för resor till planerade vårdbesök för covid-19. Nu har beslutet utökats till att gälla även vid vaccination mot covid-19. Dessutom får de som har rätt till sjukresor möjlighet att använda sjukresa avgiftsfritt till vaccination.

Information om vaccin mot covid-19
Har du frågor och funderingar om vaccin? På 1177.se finns faktagranskad och säker information om vaccination mot covid-19. Bland annat hur vaccin fungerar, godkända vaccin, och vilka som erbjuds vaccin först.

LÄNK: Information om vaccination mot covid-19 

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: