Akut brist på analyskapacitet i länet

Pressmeddelande – 10 januari 2022

Inom Region Dalarna och resten av landet råder det i nuläget stor brist på analyskapacitet för covid-19-provtagning.
– Vi ber personer som har inga eller lindriga symtom att avstå från att provta sig och att ha tålamod tills bristen på analyskapacitet är åtgärdad, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Smittspridningen av covid-19 i Dalarna ökar kraftigt, de bekräftade fallen vecka 1 var nästan 4000. Även omikronfallen ökar i länet. I samband med den ökade smittspridningen ökar även antalet provtagningar. Vecka 52 genomfördes 337 087 PCR-test för covid-19 i hela landet, varav 14 304 i Dalarna.

Nu råder det stor brist på analyskapacitet för provtagning för covid-19 i hela landet. I Region Dalarna är kitten för egenprovtagning slut på flera ställen och länets smittskydd tvingas nu att prioritera vissa personkategorier för provtagning, det vill säga patienter med symtom som kräver vård, vård- och omsorgspersonal och de som ingår i smittspårning. Personer utan symtom ombeds avstå från provtagning tills vidare.
– Vi uppmanar de med symtom som endast kräver vård i hemmet att hålla sig hemma så länge symtom kvarstår, utan att provta sig, om inte symtomen förvärras och vård på sjukhus måste sökas. Man bör tills vidare bete sig som om man har covid-19, det vill säga planera för att stanna hemma i en vecka, säger Helena Ernlund.
– Vi beklagar de besvär som detta orsakar, vi arbetar hårt för att rätta till den rådande bristen så att provtagningen så snart som möjligt ska kunna återgå till det normala. Förhoppningsvis är kapaciteten högre redan i slutet av veckan. Vi återkommer med information.

Regionen meddelar även att invånarna inte ska ringa 1177 Vårdguiden eller länets vårdcentraler vid brist på provtagningskit på provtagningsstationer och provtagningslådor.  I de fall då provtagning måste ske och provtagningskitten är slut vid aktuellt provtagningsställe hänvisar regionen till närliggande provtagningsstationer och lådor. 

På grund av den stora belastningen på laboratorierna går det i nuläget inte att garantera de utlovade väntetiderna för provsvar.

Vid symtom som kan bero på en pågående covid-19-infektion läs på Covid-19 - 1177 Vårdguiden om när vård bör sökas.


Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka