Allmänheten kan boka tid för antikroppstest i Falun 24-25 oktober

Nyhet – 22 oktober 2020

Region Dalarna erbjuder serologiprovtagning, även kallat antikroppstest, för allmänheten helgen 24-25 oktober på Falu lasarett. Detta sker inom ramen för ett pilotprojekt.

Plats och kostnad

Provtagningen äger rum på Falu lasarett och avgiften är 200 kronor.

Så här bokar du tid för provtagning i pilotprojektet

Bokning av provtagningstid sker via 1177 Vårdguidens e-tjänster på 1177.se. Inloggning krävs med e-legitimation i form av bank-ID eller Freja e-Id. Det går bara att boka tid till sig själv. Provsvaret kommer via 1177.se. När antikroppstester så småningom kommer kunna erbjudas alla invånare i Dalarna kommer möjlighet finnas att boka provtagningstid även på andra sätt.

Vad är ett antikroppstest?

Ett serologiprov, även kallat antikroppstest, görs för att se om en person har bildat antikroppar efter genomgången covid-19-infektion. Testet tas genom blodprov. Antikroppar bildas av kroppens immunförsvar och kan visa om en person, helt eller delvis, har skydd mot ny covid-19-infektion. Provet kan tas tidigast tre veckor efter att en person insjuknat med symptom som kan tyda på covid-19.

Om du tidigare har haft covid-19 som bekräftats med PCR-provtagning (virusprovtagning) behöver du inte ta ett antikroppstest.

Vad innebär ett positivt antikroppstest?

Folkhälsomyndigheten bedömer i dagsläget att den som har antikroppar sannolikt har ett skydd som varar i upp till ett halvår från det att personen har fått sitt testresultat. Men det är viktigt att veta att även om man har antikroppar och inte själv kan insjukna igen så kan man fortfarande sprida smittan till andra via kontaktytor, så även vid ett positivt antikroppsvar måste man fortsätta följa de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: