​Anders Friberg blir ny regiondirektör i Region Dalarna

Pressmeddelande – 7 juli 2020

Regionstyrelsen har utsett Anders Friberg till ny regiondirektör för Region Dalarna. Han är idag kommundirektör i Avesta kommun.

– Vi är glada över att ha rekryterat Anders Friberg. Han är en rutinerad chef och ledare med gedigen erfarenhet av att leda politiskt styrda och komplexa organisationer. Han kommer att skapa stabilitet i vår organisation, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).

Anders Friberg är utbildad jurist. Förutom uppdraget i Avesta kommun har Anders Friberg bland annat varit kommunchef i Älvdalens kommun samt verkat på olika positioner inom Länsstyrelsen Dalarna.

– Det har varit viktigt för oss att hitta en lösning som håller oavsett färg på den politiska majoriteten i Region Dalarna. Därför har representanter för både majoritet och opposition deltagit i rekryteringsarbetet, säger Ulf Berg.

Rekryteringsgruppen har utgjorts av regionstyrelsens presidium som består av Ulf Berg (M), Sofia Jarl (C) och Abbe Ronsten (S).

– Jag närmar mig uppdraget med ödmjukhet och stort intresse. Region Dalarna har ett brett och komplicerat uppdrag. Min uppgift blir att tillsammans med chefer och medarbetare i organisationen genomföra de politiskt fattade besluten, säger Anders Friberg.

Anders Friberg tillträder befattningen som regiondirektör under första halvan av oktober.

FAKTA: Rekryteringsprocess

 • Regionstyrelsens presidium har under drygt två månader genomfört en bred rekryteringsprocess tillsammans med ett upphandlat rekryteringsföretag.
 • Rekryteringen har skett utifrån en kravprofil som tagits fram på basis av intervjuer med bland annat förvaltningschefer och fackliga representanter.
 • Av ett 50-tal kontakter/intresseanmälningar valde rekryteringsföretaget ut ett 10-tal kandidater som presenterades muntligt för regionstyrelsens presidium som består av regionråden Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C) och oppositionsråd Abbe Ronsten (S).
 • Regionstyrelsens presidium valde därefter att gå vidare med 5 sökande som intervjuades.
 • Tisdagen den 7 juli 2020 beslöt regionstyrelsen att Anders Friberg blir ny regiondirektör i Region Dalarna. 
 • Ulf Berg regionstyrelsens ordförande (M), Region Dalarna
  070-250 43 40
  ulf.berg@regiondalarna.se
 • Sofia Jarl ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (C), Region Dalarna
  072-085 31 60
  sofia.jarl@regiondalarna.se
 • Abbe Ronsten Oppositionsråd (S) Region Dalarna
  023-77 70 50
  abbe.ronsten@regiondalarna.se
 • Anders Friberg Tillträdande regiondirektör, Region Dalarna
  070-864 50 02
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: