Ändrad strategi gällande covid-19 i Dalarnas sjukvård

Pressmeddelande – 13 mars 2020

​Sjukvården i Dalarna ändrar strategi med bakgrund av att det förekommer samhällspridning av covid-19 i landet. ”Vi räknar med att det blir fler fall i Dalarna. Nu är det viktigt att vi alla värnar om våra äldre och om vår vård- och omsorgspersonal”, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Region Dalarna ändrar från och med idag fredag den 13 mars rutinerna för provtagning av covid-19, i linje med Folkhälsomyndighetens direktiv.

–Nu prioriterar vi att provta patienter som sjukhusvårdas för luftvägsinfektioner, säger Anders Lindblom.

De flesta som får covid-19 får lindriga symtom och om man har symtom är det fortsatt viktigt att inte besöka en akutmottagning eller vårdcentral, utan ringa 1177 om man behöver kontakt med vården. Om du är lindrigt sjuk behöver du inte kontakta sjukvården.

– Symtomen är ofta samma som vid en vanlig förkylning. Det gör att det kan vara svårt att skilja från en vanlig förkylning och därför är det viktigt att alla som har förkylningssymtom håller sig hemma och avstår från sociala kontakter utanför hemmet. Du ska stanna hemma tills du varit fri från symtom i två dygn, säger Anders Lindblom.

Vilka symtom handlar det om?
– Alla tecken på luftvägsinfektion, exempelvis hosta och andningsbesvär men även snuva, halsont och/eller feber, säger Anders Lindblom

Vad gäller för andra riskgrupper förutom de äldre?
– I det här fallet ser man nu att riskgruppen framförallt är de äldre äldre. Vi lär oss mer och mer om det här viruset och med tiden kommer vi att få mer kunskap. Alla behöver nu hjälpa till och ta sitt ansvar för att värna våra äldre.

Generella råd från smittskyddsläkaren för att skydda dig själv och andra:

• Stanna hemma när du är sjuk, även vid lindriga symtom
  • Tvätta händerna ofta och ordentligt med tvål och vatten
  • Hosta och nys i armvecket
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun
  • Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten
  • Anders Lindblom Smittskyddsläkare, Region Dalarna
    anders.lindblom@regiondalarna.se