Kulturpristagaren 2021 Tomas Ljung är poet, biolog, kulturhistoriker och författare.

Årets kulturpristagare – överraskar och vidgar perspektiven

Pressmeddelande – 16 november 2021

Igår fick författaren, biologen och kulturhistoriken Tomas Ljung motta Region Dalarnas kulturpris under regionfullmäktiges sammanträde i Kristinehallen, Falun: ”Att få kulturpriset är nästan det finaste som kan hända. Jag är rörd, stolt och gripen över utmärkelsen,” sa 2021 års kulturpristagare.

Sedan 1963 har Kulturpriset delats ut, med undantag för pandemiåret 2020. Priset går till en person eller organisation verksam i Dalarna inom litteratur, konst, musik eller annat kulturområde. Prissumman är på 100 000 kronor.

Om kulturpristagare 2021

Tomas Ljung är poet, biolog, kulturhistoriker och författare till ett tiotal böcker om natur och kulturhistoria. Han är bosatt och verksam i Falun. I den senaste boken Sarmatiska havet: spår och spådomar har han under 16 år samlat fakta och myter kring vår skandinaviska identitet.

Motivering kulturpristagare 2021:

”Med en lysande, nära nog poetisk formuleringskonst, bjuder denne vänlige men fordrande ciceron in oss till platser i Dalarnas fjällvärld, bergslag och Siljansbygd. Mustigt och lyriskt, men utan avkall på saklighet eller källhänvisningar, visar Ljung på överraskande sammanhang och helheter som vidgar våra perspektiv.”

Årets fyra kulturstipendier

På plats i regionfullmäktige var också Jon Karlsson, skådespelare och grundare av Sundborns teater, och Victoria Törnqvist, författare, för att ta emot stipendium om 50 000 kronor vardera till yrkesverksamma konstnärer. Och bild- och formkonstnären Lina Östlund och Erik Åberg, pappa till musikern Peter Åberg, som tilldelas ett stipendium om 25 000 kronor vardera till oetablerade konstnärer.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka