Astmakollen vann Vitalis stipendium

Pressmeddelande – 23 maj 2019

Igår kväll stod det klart att Region Dalarna och distriktssköterskorna Maria Boström och Marie Persson fick Vitalis stipendium för Astmakollen:
Så himla kul att Region Dalarna och Astmakollen uppmärksammas på det här stora eventet och därigenom har möjlighet att spridas ytterligare, säger Maria Boström och Marie Persson.

Region Dalarnas Astmakollen var en av tre finalister på årets ehälsokonferens Vitalis i Göteborg, norra Europas största ehälsomässa.
– Det känns fantastiskt roligt att vi vann. Oväntat mot det starka motståndet, säger Maria Boström och Marie Persson.

Astmakollen är ett webbaserat stödprogram för vuxna patienter med astma som fungerar som ett komplement till den traditionella behandlingen. Astmatiker får stödprogrammet ordinerat av sin astmasköterska och kan sedan logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster Stöd och behandling.
– Astmakollen bidrar till att patienterna får en förbättrad astmakontroll och bibehållen lungfunktion. Genom sin ständiga tillgänglighet ger det en ökad trygghet då astmavården blir mer tillgänglig.
Maria Boström och Marie Persson arbetar på Vårdcentral Ludvika/Grängesberg och är initiativtagare till Astmakollen. För den tekniska uppbyggnaden i Astmakollen står Björn Olars, specialist för tjänsten i Region Dalarna.

Vitalis stipendium delades ut på Svenska mässan i Göteborg den 22 maj. Det är ett stipendium på 50 000 kronor för att ”lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle”.

Juryns motivering:Vinnaren av Vitalis stipendium 2019 är ett skolexempel på verksamhetsnära utveckling och innovation. På bara 6 månader har man utvecklat Astmakollen, ett web-baserat stödprogram för patienter med astma och lyckats implementera det på samtliga vårdcentraler i Region Dalarna. Att man dessutom nyttjat en nationell plattform är extra glädjande. Projektet visar att ingenting är omöjligt och har under hela processen fått starkt stöd från omgivande organisationer som avsatt tid och resurser. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Astmakollen har på kort tid lett till förbättrad Astmakontroll, bättre följsamhet till läkemedel och tryggare patienter som mår bättre. För ett engagerat, modigt och målinriktat arbete. Vitalis stipendiet 2019 går till Marie Persson och Maria Boström.” 

 • Maria Boström distriktssköterska, Region Dalarna
  073-656 69 21
  Maria.Bostrom@regiondalarna.se
 • Marie Persson distriktssköterska, Region Dalarna
  070-304 03 89
  Marie.Persson@regiondalarna.se
 • Björn Olars Förvaltare/Objektspecialist
  073-048 81 80
  bjorn.olars@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: