Avesta, Falun och Mora har schysst AT-rekrytering

Nyhet – 4 december 2019

Avesta, Falun och Mora har blivit certifierade för schysst rekrytering 2019 av SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening) för sin AT-rekrytering. Utmärkelsen Schysst Rekrytering premierar arbetsgivare med väl fungerande AT-utlysning och urvalshantering.

Många underläkare upplever att de missgynnas i rekryteringsprocessen samtidigt som arbetsgivarna har svårt att skilja kandidaterna åt utifrån formella meriter. Sedan 2018 delar SYLF därför ut utmärkelsen Schysst Rekrytering! till de arbetsgivare som kan visa att deras AT-rekrytering är väl utformad. Falun, Avesta och Mora har blivit certifierade i årets gradering.

– Det är oerhört roligt och uppmuntrande att vi fått denna certifiering då vi länge jobbat med att få en bra rekryteringsprocess, en process som känns bra för de sökande, SYLF och oss som arbetsgivare. Att alla tre AT-orter i länet fått utmärkelsen är ju dessutom extra roligt och verkligen en kvalitetsstämpel för att vi gör ett bra jobb, säger Eva Lööf – AT-ansvarig Falun.

Tjänsterna ska annonseras så att meriterande erfarenheter och kompetenser framgår tydligt, och urvalsprocessen ska struktureras för att inte missgynna på grund av kön, ålder, ursprung eller liknande. Det gynnar både arbetsgivaren och den sökande.

Varje år bedöms orterna utifrån kriterierna:

 • AT-tjänsterna utlyses offentligt.
 • Meritkriterierna framgår i annonserna.
 • Beskrivningen av tjänsterna är rättvisande.
 • Arbetsgivaren använder en strukturerad metod för intervjuer och tester.
 • SYLF erbjuds att med bibehållen lön sitta med vid intervjuer.
 • Arbetsgivaren kan utifrån förväntad förmåga motivera vem som kallas till intervju och vem som erbjuds en tjänst.
 • Arbetsgivaren analyserar fördelningen av kön, ålder och utbildningsland i rekryteringens olika steg – och kan förklara eventuell snedfördelning.
 • SYLF bedömer att arbetsgivaren inte missgynnar strukturellt.

Till Schysst rekrytering 2019 nominerades 43 AT-orter och 27 bedömdes uppfylla samtliga kriterier. Det är en positiv utveckling sedan 2018 då 20 AT-orter nominerades. Åtta uppfyllde kriterierna och mottog utmärkelsen.


Nästa Schysst rekrytering kommer att ske i samband med Framtidens specialistläkare 2020, och därefter väntas utmärkelsen bli tvåårig.

Läs mer på SYLF:s webbplats

 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: