Avesta familjecentral utan BVC-sköterskor i sommar

Pressmeddelande – 5 juni 2019

I sommar kommer Avestas familjecentral vara utan BVC-sköterskor:
– Alla nyfödda barn kommer att bli omhändertagna och alla barn som ska vaccineras i sommar kommer att bli kallade på vaccination, säger Hisham Al-Sabtti ledningsansvarig läkare och biträdande verksamhetschef, Vårdcentral Avesta.

Personalbristen på Avestas familjecentral har uppkommit på grund av pensionsavgångar och att tre nyrekryterade BVC-sköterskor av olika skäl har valt att sluta. En åtgärdsplan har tagits fram för att kunna möta både den akuta personalsituationen i sommar och framöver i höst.
Alla nyfödda barn som inskrivna på BVC Avesta familjecentral kommer nu att bli omhändertagna av Koppardalens vårdcentral istället.
– Samtliga barn som ska vaccineras i sommar kommer också att kallas till vaccinationstagning. Det är för att säkerställa att de inte faller ur vaccinationsprogrammet, säger Hisham Al-Sabtti. 

Barn som är yngre än sex månader kommer kallas till hälsokontroller i mån av tid.
– Äldre barn som kanske väntar på en 4-årskontroll – alltså hälsokontroller av friska barn – kan få vänta lite, säger Hisham Al-Sabtti.

Det är brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor i hela landet just nu, men Region Dalarna har redan startat en rekryteringsprocess för att få nya BVC-sköterskor till Avesta familjecentral.

– Vi kommer att skicka ut brev till alla föräldrar som är inskrivna hos oss, det handlar om cirka 1 000 barn. Där vi informerar om situationen och vilka vägar de kan ta för att få hälsokontroller. Nu prioriterar vi att kalla de barn som behöver vaccinerats under sommaren, säger Hisham Al-Sabtti.

Fakta: Vad är BVC?
På barnavårdscentralen, BVC, erbjuds barn upp till fem-sex år hälsoundersökningar och vaccinationer. På BVC följs barnets utveckling och hälsa. Förälder får stöd och råd om sitt barns utveckling, beteenden och sjukdomar. Det är kostnadsfritt och frivilligt att besöka BVC.

När ska man inte besöka BVC?
Om barnet är sjukt i en infektion, till exempel magsjuka, förkylning eller vattkoppor, är det istället vårdcentralen som ska kontaktas. Infekterade och friska barn ska inte vara i samma väntrum eftersom det då finns risk att smitta sprids. Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen 1177 för råd om vart man kan vända sig.

  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
  • Presstjänst Presstjänst
    010-249 90 20
    kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: