Avstå inte besök på hjärtkliniken i Falun

Pressmeddelande – 1 oktober 2020

Fall av covid-19 har konstaterats på hjärtklinikens avdelning vid Falu lasarett, men inte på hjärtmottagningen:

– Det är viktigt att söka vård vid hjärtsjukdom. Vi har vidtagit åtgärder för att de som kommer hit ska känna sig trygga, säger Kristina Hambraeus, verksamhetschef hjärtkliniken vid Falu lasarett.

På hjärtklinikens avdelning vid Falu lasarett har sammanlagt ett 20-tal personer, både personal och patienter, konstaterats med covid-19 sedan den 9-10 september. Idag finns ingen smittad patient kvar på avdelningen. Hur smittan kommit in på avdelningen är mycket svårt att veta då smittspridning finns i hela samhället.

– Vi har däremot inte haft någon smittspridning på hjärtmottagningen, men av försiktighetsskäl har vi vidtagit samma åtgärder där som vi har gjort på avdelningen, säger Kristina Hambraeus.

Samtliga patienter och personal har provtagits för att se om någon har en pågående covid-19 infektion. På tisdagen den 29 september beslutades också i samråd med Smittskydd Dalarna att all personal på hjärtkliniken ska bära visir vid alla kontakter med patienter, inte bara med patienter med symtom eller vid om smitta.

– Om man har en tid på hjärtkliniken för utredning eller behandling är det viktigt att man kommer så att man inte missar viktig vård för hjärtsjukdom. Självklart måste man söka vård vid akut hjärtsjukdom, säger Kristina Hambraeus.

• Kristina Hambraeus Verksamhetschef Kardiologkliniken Falu lasarett
    Kristina.Hambraeus@regiondaarna.se