Begränsad analyskapacitet av prov för covid-19 ­– gäller hela veckan

Pressmeddelande – 13 januari 2022

Den rådande bristen på analyskapacitet är ännu inte åtgärdad. Nu ger Dalarnas Smittskydd besked om att begränsningar kring antalet provtagningar som utförs i länet kommer att gälla veckan ut.
- Vi kommer att fortsätta med samma prioriteringsordning som vi haft tidigare, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.


Tidigare i veckan rapporterade Region Dalarna att det i nuläget råder brist på analyskapacitet i länet, vilket beror på att trycket kring covid-19-provtagning ökat kraftigt till följd av den skenande smittspridningen. Den begränsade analyskapaciteten påverkar i nuläget stora delar av landet.
– Vi arbetar i kontakt med Folkhälsomyndigheten kring frågan. Det vi vet i nuläget är att de överväger möjligheten att införa nya direktiv för provtagning för covid-19 nationellt, just för att undvika att liknande situationer inträffar igen. Vi inväntar besked, säger Helena Ernlund.

Samma prioriteringsordning som tidigare

I samband med den begränsade analyskapaciteten har Region Dalarna beslutat om att införa en prioriteringsordning av de som kan hämta ut provtagningskit för egenprovtagning vid länets provtagningsstationer. Samma prioriteringsordning kommer gälla resten av veckan.
– Vi prioriterar som tidigare vård- och omsorgspersonal samt de som ingår i smittspårning. Resten av befolkningen ombeds just nu avstå från provtagning och bete sig som om de har en pågående covid-19 infektion, det vill säga stanna hemma i minst en vecka. Vid allvarliga symtom uppmanar vi att söka vård, rådgivning nås i första hand via 1177 Vårdguiden. Vi hoppas på fortsatt visad förståelse, vi gör allt vi kan för att åtgärda problemet, säger Helena Ernlund.

Region Dalarna överväger att återinföra tidsbokningssystem

I ljuset av veckans händelser överväger Region Dalarna att återinföra tidsbokningssystem vid provtagning.
– Vi vill såklart optimera förfarandet kring provtagning och utnyttja den kapacitet vi har, utan att överskrida den. Därför begrundar vi nu möjligheten att införa tidsbokning igen, säger Lis Linnberg, samordnare inom Region Dalarna
– Tidsbokning skulle i nuläget underlätta för befolkningen eftersom det ger möjligheten att boka ett provtagningskit i förväg. På så sätt skulle ingen behöva ta sig till en provtagningsstation förgäves och vi undviker att skapa folksamlingar. Vi återkommer med besked om detta längre fram, säger Lis Linnberg, samordnare inom Region Dalarna

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka