Borttagna restriktioner i kollektivtrafiken i Dalarna

Nyhet – 27 september 2021

Den 29 september tar Folkhälsomyndigheten bort alla de restriktioner som gäller för kollektivtrafiken. Det innebär att alla rekommendationer om att hålla avstånd och undvika trängsel tas bort. I samband med detta upphäver Arbetsmiljöverket också förbudet mot öppna framdörrar vilket innebär att framdörrarna återigen kan öppnas för resenärerna. Dessutom upphävs kravet på att de två främre stolsraderna närmast busschauffören ska lämnas tomma.

–Det är på tiden att Arbetsmiljöverket nu tagit ställning i frågan. Jag ser framemot att Dalatrafik inom kort kan öppna bussarnas framdörrar för våra passagerare, säger Christer Carlsson (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Öppnandet av framdörrarna sker så snart entreprenörerna som kör trafiken fått beskedet från Arbetsmiljöverket. Det finns 40 olika beslut om förbud mot öppna framdörrar på bussar i kollektivtrafiken. Arbetsmiljöverket fattar alltid beslut i varje enskilt ärende och utgår från situationen på varje arbetsplats.

– Det är våra entreprenörer som har arbetsgivaransvaret för bussförarna. Vi samtalar därför med entreprenörerna om exakt hur och när förändringen ska ske, tillägger Christer Carlsson.

När restriktionerna tagits bort och framdörrarna öppnats så återgår kollektivtrafiken äntligen till det läge som var innan pandemin.

– Dalatrafik välkomnar alla tidigare och nya kunder ombord igen. Samtidigt som vi tackar alla de som rest med oss under pandemin för att de hjälpt oss att hålla restriktionerna, säger Christer Carlsson

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka