Bilder: Tobias Ols, Svensk Luftambulans

Dalarnas ambulanshelikopter får flyga igen

Nyhet – 16 december 2021

Efter Svensk Luftambulans tillfälliga stopp är länets ambulanshelikopter återigen fullt brukbar, det meddelar Ambulanshelikopterverksamheten i Dalarna.

Tidigare i december beslutade Svensk Luftambulans, som driver ambulanshelikopterverksamhet i Värmland, Dalarna och Norrbotten, att tillfälligt stoppa insatser med ambulanshelikoptermodellen Airbus H145 i anknytning till vissa väderförhållanden. Beslutet togs eftersom tillverkaren Airbus gått ut med ett säkerhetsinformationsmeddelande samt föreslagna flygbegränsningar i samband med att ett misstänkt fel hos helikopterns luftintagsfilter framkommit.

Airbus har nu lättat på sina begränsningar och Dalarnas ambulanshelikopter är återigen fullt operativ:
– Vi har följt utvecklingen noggrant och arbetat i nära kontakt med Svensk Luftambulans. Alla inom verksamheten har jobbat hårt för att få helikoptern fullt flygvärdig igen, och vi är nu glada att kunna meddela att problemet är löst, säger Fredrik Granholm, verksamhetschef på Ambulanshelikopter Dalarna.

Under tiden som problemet åtgärdats har den medicinska beredskapen i länet upprätthållits tack vare akutbil som bemannas av helikopterbesättningen och har samma typ av avancerad utrustning som helikoptern.
– Beredskapen för akutvård i Dalarna är god. Vår helikopter är och har hela tiden varit rustad och byggd för att kunna flyga i vinterförhållanden med snö och snöfall, och i de fall då helikopter inte är ett alternativ, som till exempel vid risk för isbildning, har vi, och har hela tiden haft, tillgång till akutbil, säger Fredrik Granholm.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka