Division psykiatri och habilitering satsar på kompetenshöjning för skötare och undersköterskor

Pressmeddelande – 11 april 2022

Division psykiatri i Region Dalarna har beslutat att inte ha flera kursstarter för YH-utbildningen Skötare inom psykiatrisk verksamhet. Istället tänker man satsa på interna utbildningar och på sikt på en YH-utbildning för psykiatrispecialiserad undersköterska.
– Vi behöver värna våra medarbetare samtidigt som vi också säkrar kompetensförsörjningen, säger Jeanette Hjortsberg, divisionschef.

Sedan flera år tillbaka bedrivs en tvåårig yrkeshögskoleutbildning med riksintag för skötare i Säter. Fullgjord utbildning ger en yrkeshögskoleexamen som omfattar 400 yrkeshögskolepoäng (YH). Studierna sker på distans och är på heltid med totalt 27 veckor praktik.

– Årets utbildning, YH 9, kommer självklart att slutföras. Däremot kommer vi inte ha nya kursstarter för utbildningen, säger Jeanette Hjortsberg.

Visionen är att starta en helt ny YH-utbildning, en specialistutbildning för undersköterskori psykiatrisk vård.
– Vi har redan anställda lärare. Vi håller på att undersöka om vi kan samarbete med länets gymnasieskolor, hur vi kan förnya och förbättra utbildningsmöjligheterna gällande YH-utbildning inom psykiatrin.

Ett nytt samverkansavtal inom Kommunals avtalsområde är framtaget. En ny hälsofrämjande arbetstidsmodell med arbetstidsförkortning införs snart inom 24/7-verksamheten. Den nya arbetstidsmodellen är också kopplad till en kompetenshöjande satsning inom avtalsområdet, bland annat på vidareutbildning. Målet är att om tio år ska 30 procent av undersköterskorna i Region Dalarna ha en vidareutbildning inom sitt yrkesområde.
– Vi följer Region Dalarnas satsning på undersköterskor och väljer att titta på möjligheterna att via uppdragsutbildningar kompetenssatsa internt inom Division psykiatri, samt att i framtiden driva specialistutbildning inom psykiatri för undersköterskor.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka