Flera åtgärder för att säkra vården i Region Dalarna i sommar

Pressmeddelande – 24 maj 2022

Semestermånaderna är en utmaning för alla regioner i landet. ”Vi har vidtagit ett flertal åtgärder för att säkerställa att våra invånare får en god och säker vård i sommar,” säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Dalarna kommer ha ungefär lika många vårdplatser öppna i sommar som föregående år. I år innebär det cirka 20 procent färre vårdplatser än normalt. I Avesta och Ludvika ser bemanningssituationen bättre ut jämfört med föregående år. På Falu lasarett kommer medicin- och kirurgkliniken behöva viss uppbackning av andra verksamheter, detsamma gäller för medicinkliniken och psykiatrin på Mora lasarett. Åtgärder på olika nivåer har vidtagits och Region Dalarna har också ett tätt samarbete med länets kommuner.
– Vi prioriterar som vanligt akutsjukvården under sommarmånaderna och vid icke akuta besvär vill vi verkligen uppmana människor att i första hand vända sig till 1177 och primärvården, säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Regionens vårdcentraler och Min Vård, den digitala vårdcentralen samt den digitala mottagningen Ung i Dalarna, är öppna i sommar men har reducerad verksamhet och samordnar vissa mottagningar för att erbjuda vård.
– Tillgängligheten är grundläggande för oss i primärvården – det handlar om 1177 på telefon, 1177.se och telefonrådgivning på vårdcentralerna – ingen ska tveka att söka vård om man behöver det, säger Helén Kastemyr, divisionschef primärvård.
– Vi också påminna om att förnya recepten i god tid innan sommaren. Under sommaren kommer det också att finnas begränsade möjligheter att vaccinera sig, så passa på nu! Vaccinationstider som finns bokas via 1177.

Samtliga medarbetare erbjuds fyra veckors sammanhållen sommarsemester under tre semesterperioder mellan veckorna 23-34.
– Hälso- och sjukvården har otroligt arbetsintensiva år bakom sig. Många har arbetat hårt under pandemin och tagit stort ansvar – våra medarbetare har varit helt fantastiska under den här tuffa tiden. Nu behövs verkligen den här perioden av återhämtning och vila, säger Åsa Dedering.

Förutom att planerad vård får stå tillbaka under semesterperioden sker rekrytering av sommarvikarier och görs avrop av hyrpersonal. Det finns också ett sommarerbjudande till personalen att frivilligt flytta semester mot ersättning. För sjuksköterskor innebär det 15 000 kronor mer i lön per flyttad vecka, och för undersköterskor 9 000 kronor.

Ambulanssjukvård Dalarna kommer under sommaren att minska sin verksamhet med en dagambulans på vardagar. Det innebär att 23 dagambulanser är igång under sommaren istället för 24.
– Ambulanser från andra stationer täcker upp vid behov, så medborgarna kan känna sig trygga i sommar, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef.

Så söker du vård i sommar

 • Besök 1177.se. På webben hittar du bra egenvårdsråd råd samt kontaktuppgifter till vården.
 • Ring 1177. Nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Du kan ringa dygnet runt.
 • Kontakta din vårdcentral. Distriktsläkaren eller annan vårdpersonal tar hand om de vanligaste hälsoproblemen, hänvisar och remitterar vid behov vidare till annan specialistvård. Du kan även träffa Region Dalarnas vårdpersonal via appen Min vård – digital vårdcentral.
 • Vid akuta sjukdomsfall. Ring 1177 eller din vårdcentral, många gånger kan du få en jourtid på en närliggande mottagning, istället för att åka till akuten.
 • Vid nödsituation eller allvarlig skada. Ring 112.
   Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
   Tillbaka