​Forskningsstudie med blodplasma som behandling mot coronavirus

Pressmeddelande – 25 maj 2020

Nu ska Falu lasarett och forskare på Centrum för klinisk forskning, CKF, hjälpa till med en uppmärksammad forskningsstudie – blodplasma som behandling mot coronavirus:
– I dessa tider känns det värdefullt att få bidra till forskningen kring coronavirus, säger Hanna Sahlgren, specialistläkare och ansvarig forskare för studien i Dalarna.

Etikprövningsmyndigheten har tidigare gett Karolinska universitetssjukhuset tillstånd att genomföra en studie om blodplasma som behandling mot coronavirus. Nu kommer alltså Falu lasarett och forskare från CKF vara en del i den studien.

Forskare ska i studien samla in blodplasma från tillfrisknade personer med tidigare positivt test för SARS-CoV-2 (coronavirus) för att sedan kunna behandla personer som har sjukdomen covid-19 med de tillfrisknade personernas blodplasma.

Behandling av akut infektion med blodplasma från tillfrisknade personer är en beprövad metod som testats vid nästan varje ny epidemi sedan spanska sjukan i början på 1900-talet. Metoden har haft effekt i ungefär hälften av alla infektioner där den provats det senaste århundradet. De preliminära resultaten från Karolinska universitetssjukhuset visar att behandlingen med blodplasma kan ha effekt även mot covid-19.
– Sjukdomen har i dagsläget inget botemedel men här ser vi kanske en öppning, säger Hanna Sahlgren.

 • Hanna Sahlgren specialistläkare gynekologi, Region Dalarna. Doktorand CKF Dalarna, Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik (MEB) Karolinska institutet
  070-432 44 84
  hanna.sahlgren@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: