​Första fallet av det nya coronaviruset i Dalarna

Pressmeddelande – 11 mars 2020

En person har testats positivt för covid-19 i Dalarna. ”Personen är lindrigt sjuk och vistas isolerad i sitt hem”, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Mannen som är i 60-årsåldern kom hem från en semesterresa i Italien den 7 mars. På väg hem fick han lätta symptom och tog dagen därpå kontakt med 1177 Vårdguiden på telefon. Provtagning genomfördes den 9 mars.

– Igår kväll fick vi provsvaret som visar att patienten har testats positivt för coronaviruset. Han har lindriga symtom, han mår efter omständigheterna väl och håller sig isolerad i sitt hem, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

– Vi har varit förberedda på att för att vi förr eller senare skulle få bekräftat fall i Dalarna. Vår beredskap för detta är god och nu arbetar vi enligt våra rutiner för att begränsa eventuell smittspridning.

Smittspårning och innebär att man spårar de kontakter med andra människor patienten har haft under den period personen kan ha varit smittsam.

– Det är viktigt att understryka att det här är en person som har smittats utomlands. Vi har i nuläget ingen allmän smittspridning i Dalarna. Men vi behöver alla hjälpas åt för att skydda våra äldre och människor i riskgrupper, håll dig därför uppdaterad på Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma om du har luftvägsinfektion, även vid milda symtom, säger Anders Lindblom.

Region Dalarna håller en pressträff klockan 12:00 idag onsdag den 11 mars på regionkontoret på Vasagatan 27 i Falun.

Vad kan vi säga om patienter med covid-19?
Gällande patienter med coronavirus kan Region Dalarna uppge antal patienter, hur allvarligt sjuka de/de är och om den/de befinner sig på sjukhus. Vi lämnar aldrig ut personuppgifter om patienter på grund av patientsekretess.Människor i Dalarna ska alltid känna stort förtroende för vården och därför är patientsekretessen mycket viktig för oss.

Råd till allmänheten
Har du vistats i ett område med smittspridning eller har varit nära någon med covid-19 och har symtom som hosta, feber eller andnöd – ring telefonnummer 1177. För allmänna frågor om covid-19 kan du ringa telefonnummer 113 13.

För att få lämna prov krävs en bokad tid. Åk inte direkt till akutmottagning eller vårdcentral, utan ring 1177 så hjälper sjuksköterska dig vidare.

Information om coronavirus, covid-19, på webben
Folkhälsomyndigheten:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/
Vårdguiden 1177:
https://www.1177.se/Dalarna/aktuellt/nytt-coronavirus-covid-19/

 • Anders Lindblom Smittskyddsläkare, Region Dalarna
  070-670 20 45
  anders.lindblom@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
 • Presstjänst Presstjänst
  010-249 90 20
  kommunikation.presstjanst@regiondalarna.se
Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka

Dela: