Fortsatt begränsad analyskapacitet av prov för covid-19

Pressmeddelande – 11 januari 2022

Nu lämnar Region Dalarnas Smittskydd besked om fortsatta begränsningar av analyskapaciteten i länet även imorgon, 12 januari 2022:
– Nu prioriterar vi provtagning av vård- omsorgspersonal samt smittspårning. Andra som uppvisar symtom bör stanna hemma och avstå från provtagning tills vidare. Vi kommer med nya besked om provtagning och analyskapacitet senast på torsdag, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

Igår 10 januari 2022 gick Region Dalarna ut med information om att det i nuläget råder brist på analyskapacitet av prov för covid-19 i landet. (Läs: Akut brist på analyskapacitet i länet | Region Dalarna). Detta beror på den skenande smittspridningen som påverkat antalet tester som lämnas in varje dag. Under förra veckan skickade Region Dalarna cirka 18 000 tester till externa parter som hanterar regionens provtagningsanalyser. På grund av den höga belastningen tvingas nu regionen att begränsa antalet provtagningar som lämnas ut till allmänheten.

Fortsatta begränsningar för provtagning: följande gäller

­– Vi har inte tillräcklig analyskapacitet i nuläget för att kunna hantera alla proverna som kommer in, vilket gör att vi måste begränsa antalet provtagningskit vi lämnar ut vid provtagningsstationer och skickar in till analys varje dag, samt göra prioriteringar kring vem det är som kan hämta kit, säger Helena Ernlund.
De prioriterade personkategorierna är vård- och omsorgspersonal och de som ingår i smittspårning. Allmänheten i övrigt ombeds avstå från provtagning tills vidare.

- Det är ett minst sagt olyckligt läge för alla inblandade. Vi fortsätter arbeta för att hitta en lösning och ber Dalarnas befolkning om att ha tålamod. Vi hoppas på att kunna åtgärda problemet till slutet av veckan, säger Helena Ernlund.

På grund av den stora belastningen på laboratorierna går det i nuläget inte att garantera de utlovade väntetiderna för provsvar.

Vid symtom som kan bero på en pågående covid-19-infektion läs på Covid-19 - 1177 Vårdguiden om när vård bör sökas.

Ring inte 1177 Vårdguiden eller vårdcentralerna vid brist på provtagningskit

Regionen meddelar även att invånarna inte ska ringa 1177 Vårdguiden eller länets vårdcentraler vid brist på provtagningskit på provtagningsstationer och provtagningslådor. I de fall då provtagning måste ske och provtagningskitten är slut vid aktuellt provtagningsställe hänvisar regionen till närliggande provtagningsstationer och lådor.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka